Cultura
Un castell de novel·la
L’editorial Apostroph publica una novel·la ambientada a l’època romana en els terrenys de l’actual Castell del Remei
Forma part d’una trilogia històrica relacionada amb la finca
El Castell de Remei, situat al terme de Penelles, al Pla d’Urgell, és un dels indrets més visitats de la comarca. Pel seu restaurant hi passen les parelles de nuvis de mitja comarca i rodalies, i el seu entorn està salpicat de vinyes on es fa un dels vins de la DO Costers de Segre més conegut. Ara, a més, el castell ha saltat a la literatura.
L’escriptor Jaume Mateu Giral acaba de publicar La jove de Pompeia (editorial Apostroph), la primera novel·la d’una trilogia que està preparant l’autor al voltant de la història d’aquest indret de l’interior de Ponent. La novel·la està ambientada a l’època de l’imperi romà i relata la història de Lucil·la Atília, una noia òrfena de Pompeia que està obligada a marxar lluny de casa arran de l’erupció del volcà Vesuvi, l’agost de l’any 79. El destí la porta fins a Choris, una població que probablement coincidia geogràficament amb l’actual Castell del Remei, al terme municipal de Penelles (Pla d’Urgell). La protagonista s’integra en la comunitat i col·labora en la construcció d’una finca que estarà a destinada a ser el cor d’un districte rural situat al cor de la plana d’Urgell, entre les ciutats de Tàrrega i Balaguer.
L’obra està basada en fets històrics reals. A l’interior del castell es va localitzar, l’any 1743, un pedestal de pedra de l’època de l’alt imperi romà amb una dedicatòria de Marc Antoni Nachus a la seva esposa, Lucil·la Atília, convertida ara en protagonista de la novel·la de Jaume Mateu. Marc Antoni va ser un personatge d’origen iber, i a partir de la seva suposada relació amb una noia procedent de Pompeia l’autor hi fa créixer la novel·la.
La novel·la s’acompanya de fotografies i plànols de Pompeia i de les restes romanes del Castell del Remei. La coberta reprodueix la imatge Lucil·la Atília a partir del bust que acompanyava el pedestal trobat al Castell del Remei.
Jaume Mateu és diplomat en ciències de l’educació, doctor en geografia i és professor emèrit de la Universitat de Barcelona. Ha estudiat la història del Pla d’Urgell i fruit d’aquest interès és la novel·la, que tindrà continuïtat.
Trilogia històrica
No serà la darrera. La novel·la és la primera d’una trilogia històrica que estarà ambientada en la finca del Castell del Remei al llarg de la història. La segona estarà ambientada a l’edat mitjana, i la tercera, als segles XIX i XX. Durant l’edat mitjana es va fundar a la zona del monestir de Gualter, per part de monjos benedictins del monestir de Santa Maria de Ripoll, i també la torre d’Airalli, origen de la torre de n’Eral. Al segle XIX, amb la desamortització de les propietats de l’Església, es va nacionalitzar, i l’empresari Ignasi Girona va comprar la finca, coincidint amb l’arribada de l’aigua del canal d’Urgell.