Cultura
Ser-hi i estar-hi
Xicu Masó estrena al Temporada Alta un muntatge sobre el testimoni d’‘El metge de Lampedusa’
“Jo només faig la meva feina”, aclaria en una conferència el metge de Lampedusa, Pietro Bartolo, en una xerrada al CCCB fa uns mesos. L’actor Xicu Masó se li va apropar i li va demanar fer una adaptació de l’autobiografia Llàgimes de sal “per poder fer la meva feina” d’actor. Bartolo ha escrit un llibre i ha impulsat un documental perquè la gent ho sàpiga. Per això assegura que aquest és un nou holocaust que, a diferència dels camps de concentració nazi, avui no es pot dir que no se sap. Aquest vespre s’estrena al Teatre de Salt i farà temporada a l’Espai Lliure del 20 d’octubre al 12 de novembre).
L’actor volia fer un muntatge que remogués l’espectador i que, en sortir, se sentís obligat a ajudar d’alguna manera. Per a això ha comptat amb la dramatúrgia d’Anna Maria Ricart i la direcció de Miquel Gorriz. La posada en escena alterna les reflexions del metge que, des de fa dècades, ha anat recollint les vides dels immigrants i refugiats que escapen de la misèria i (des de fa uns anys) de la guerra de Síria en direcció a Europa. La proposta d’El metge de Lampedusa busca dignificar cada cas, sense acomodar-se en les estadístiques i les xifres que treuen el sentit més íntim dels testimonis.
Per l’actor, la situació de Bartolo és única perquè, tot i respectar la labor de les ONG (que van allà on hi ha una emergència), el metge fa 26 anys que treballa a casa seva i que comprova com s’ha transformat l’illa, quina és la solidaritat dels seus conciutadans enumerant i identificant cada alta i també cada mort que el corrent acosta a la platja. El monòleg evita les fotografies més sagnants. Només el testimoni d’un home, cansat, que no pot ni vol renunciar a la seva feina i al seu poble. Hi és i hi estarà. Fins al final.