Música

Cultura

El segon Càntut ofereix a Cassà 20 propostes de cant tradicional

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Artur Blasco, Urbàlia Rurana i Joana Gomila s’afegeixen a un cartell amb el 75% de les activitats gratuïtes, del 17 al 19 de novembre

La segona edició del Càntut, el festival de cançons de tradició oral de Cassà de la Selva, inclourà del 17 al 19 de novembre vint propostes, entre les quals sis concerts, quatre espectacles i activitats de carrer i altres activitats molt participatives, perquè els assistents no siguin espectadors passius sinó cantaires de ple dret, a peu de barra, durant un vermut o un dinar. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Artur Blasco, Urbàlia Rurana i la cantant mallorquina Joana Gomila s’han incorporat a l’apartat de concerts, del qual s’havien anunciat fins ara les actuacions de Roger Mas –que recuperarà Les cançons tel·lúriques amb una banda d’onze músics que inclou el Quartet Brossa– i el potent tàndem valencià que formaran Miquel Gil i Pep Gimeno Botifarra. Onze de les activitats programades són úniques o han estat concebudes especialment per al Càntut, i el 75% de les propostes són gratuïtes.

El Càntut 2017 es va presentar ahir al matí al bar del Centre Recreatiu, amb la participació de l’alcalde, Martí Vallès, el regidor de Cultura, Josep Ferrer, i el mestre banyolí Albert Massip, Càntut (Cançons i músiques dels avis), que des del 2012 ha reunit al cançoner de www.cantut.cat més de 1.100 enregistraments en àudio i vídeo de cançons, cantarelles i músiques tradicionals de les comarques gironines, interpretades per vora 125 cantadors i sonadors d’instruments d’una cinquantena de poblacions. Més de seixanta “caçadors de cançons” participen en la recerca, que ha convertit aquest web en una eina fonamental per a la preservació i difusió d’aquest “patrimoni que no es veu, que no es toca”.

El festival Càntut, gestionat per l’empresa Alter Sinergies, serveix per donar una nova vida a aquest repertori centenari, perquè no acabi “diluint-se en una societat cada vegada més globalitzada”. L’alcalde va remarcar el compromís de l’Ajuntament de Cassà –“Un poble de músics i que estima la música”– per continuar col·laborant amb el festival “tants anys com faci falta”. I Ferrer hi va afegir: “A Cassà ens convenia un festival com aquest, perquè som un poble amb una forta vida associativa i cultural, també dins l’àmbit musical, i fins ara no havíem sabut expressar-ho de portes enfora”. Aquest festival “fet de forma artesanal”, segons Massip, té un pressupost de 34.000 euros.

El festival s’obrirà el divendres 17 amb la inauguració de l’exposició sobre Peret Blanc de Beget (1917-1993), l’últim músic sense solfa del país, que ha estat coproduïda amb el festival Ésdana i que es podrà visitar fins al 30 de novembre a Can Trinxeria. Després del concert de Roger Mas, al bar del Centre Recreatiu Joan Boada (La Carrau) i Corrandes són Corrandes animaran tothom a cantar, com l’endemà ho faran també al mateix espai Carles Belda i La Portàtil FM per tancar la intensa jornada de dissabte, durant la qual hi haurà els nens i nenes de la coral local L’Esclop cantant a les botigues; ball participatiu i una furgoneta amb discjòquei a la plaça de la Coma; el dinar de cantadors, i la presentació del projecte A la manera dels folkloristes, que han fet alumnes de l’institut a la residència de la gent gran. Diumenge hi participarà Artur Blasco, un dels grans folkloristes catalans, i Francesc Tomàs Panxito actuarà al carrer amb els seus alumnes del taller de violí de muntanya, que tindrà lloc els dies 11 i 12 a la Sala Galà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.