Teatre

D’ACTOR A AUTOR

REDACCIÓ

Madaula afina els dards

L’actor Ramon Madaula furga en les contradiccions més íntimes com a nou dramaturg

L’enfocament local dona una lectura universal
Admirador del teatre de Schmitt i Reza

Ramon Madaula fa el pas més ambiciós aquest dilluns quan estreni Ados­sats al Tea­tre Romea. Ofi­ci­al­ment, la comèdia ja es va estre­nar al Tem­po­rada Alta, però no se’ls escapa a cap del repar­ti­ment que fer tem­po­rada per Nadal en un tea­tre de capçalera en la història escènica de Cata­lu­nya és pre­sen­tar-se al doc­to­rat. L’autor creix perquè ha aug­men­tat el repar­ti­ment. Si en les seves ante­ri­ors peces hi ha inclòs només dos actors, ara el repar­ti­ment puja fins a mitja dot­zena. Aquesta set­mana expli­cava a la roda de premsa de pre­sen­tació que, segu­ra­ment, escriure una obra amb més per­so­nat­ges acaba sent més fàcil perquè per­met que el dra­ma­turg des­placi amb més lli­ber­tat els per­so­nat­ges. A diferència de quan només hi ha dos actors, en què no és tan fàcil moure’ls i per­me­tre que la trama avanci a esquena d’algú dels dos. Però Madaula, sen­sat, reco­neix que és molt més fàcil estre­nar una peça amb dos actors que una amb sis, per una raó de pro­ducció. Madaula, sigui com sigui, hi evoca per­so­nat­ges i situ­a­ci­ons fami­li­ars o veïnes fins al punt que es poden cre­uar ponts de simi­li­tuds dins del seu breu (encara) reper­tori. Madaula apunta a la diana emo­ci­o­nal, amb la savi­esa de l’experiència.

De què va Ados­sats? D’entrada, pro­cura ser una escena ben quo­ti­di­ana d’una família nor­mal i feliç d’aque­lles que no els passa res. De fet, com la con­versa apa­rent­ment infor­mal de dos amics d’Ignots. A la comèdia del Romea, els pro­ta­go­nis­tes viuen la seva còmoda feli­ci­tat en un pis ados­sat només amb alguna con­tra­dicció que, apa­rent­ment, saben superar sense gai­res molèsties. Es tro­ben per la diada de Sant Jordi. L’avi (vidu) fa temps que té una dona que el cuida i amb qui ha for­jat una forta amis­tat. El seu fill i la dona no veuen de gaire bon ull que l’avi pre­fe­reixi l’atenció de la cui­da­dora a la d’ells, que són família. Tam­poc no sem­bla que enten­guin prou les deman­des del seu fill, també Jordi i pre­sent a la vet­llada. Madaula avisa que la diada de Sant Jordi sig­ni­fica el sant d’avi, pare i net, i que sem­pre for­cen la tro­bada fami­liar. Però no hi ha gaire res més. Madaula (que viu al Vallès Occi­den­tal, on situa aquesta comèdia àcida) con­si­dera la diada de Sant Jordi l’arri­bada de la pri­ma­vera als jar­dins de les cases ados­sa­des. “És quan flo­rei­xen les pri­me­res roses i petúnies i quan ja es poden plan­tar les pri­me­res toma­que­res perquè ja no hi haurà més glaçades.” És la data en què els veïns tor­nen a recu­pe­rar el jardí per a les tertúlies. I, a diferència del seu inte­rior, “on les parets pro­te­gei­xen les con­ver­ses, al jardí només els separa un filat”: se sent tot des del patí veí. A la família Argemí en qüestió, el que els separa de manera invi­si­ble és la capa­ci­tat de comu­ni­car-se. De no atre­vir-se a dir res íntim al pare o al germà i reser­var-ho a la dona o, sobre­tot, als amics (de nou, s’insi­nua l’ombra d’Ignots, doncs). La vani­tat de l’artista és un dels ele­ments secun­da­ris d’Ados­sats (Madaula hi inter­preta el germà artista, con­vençut que la gent que cir­culi per la rotonda on acaba d’ins­tal·lar la seva escul­tura modi­fi­carà la seva vida). També a Coses nos­tres, la dis­cussió és sobre l’ofici de l’actor. I un dels fils per esti­rar, L’electe, resi­deix en la inse­gu­re­tat que la família va pro­por­ci­o­nar al Ramon Madaula actor, qüesti­o­nant que, real­ment, en fos capaç (com el pare del polític novell sem­pre ha menys­tin­gut la capa­ci­tat del seu fill, a punt de pro­nun­ciar el dis­curs de pre­si­dent).

Jordi Casa­no­vas torna a diri­gir aquesta comèdia de Madaula. L’autor, que ara assu­meix el rol de direc­tor, cele­bra aquesta tea­tra­li­tat tan local que esdevé uni­ver­sal de Madaula. És una comèdia perquè els per­so­nat­ges viuen les peti­tes misèries fami­li­ars com si fos­sin tragèdies insal­va­bles. I les acci­ons són tan huma­na­ment iden­ti­fi­ca­bles en la majo­ria dels espec­ta­dors que es repe­ti­ran els cops de colze entre com­panys de filera. Perquè, en rea­li­tat, aquest com­por­ta­ment és el que sovint fan els matei­xos espec­ta­dors o per­so­nes del seu entorn. Segons Casa­no­vas, Madaula acon­se­gueix posar un mirall davant de l’espec­ta­dor i ado­nar-se que riure’s de la mes­qui­nesa dels per­so­nat­ges és riure’s d’un mateix. De fet, el mateix Madaula admet que quan fa patir els per­so­nat­ges així és perquè vol riure’s d’ell mateix. Casa­no­vas s’hi sent molt còmode amb aques­tes direc­ci­ons perquè com­bre­guen molt amb el seu tea­tre (només cal recor­dar la tri­lo­gia sobre la iden­ti­tat cata­lana amb Vila­franca, com a peça més evi­dent de les rela­ci­ons fami­liar)s. Però és que Casa­no­vas també ha diri­git Con­sell fami­liar (Sala Beckett, 2013), de Cris­tina Cle­mente, en què uns pares pre­te­nien cons­truir una soci­e­tat democràtica, por­tes endins, sem­pre que les seves opci­ons fos­sin les gua­nya­do­res: es trac­tava d’una altra comèdia en què es pro­ce­deix a una micro­ex­plosió dins d’un micros­copi. És habi­tual que Madaula surti a escena de les seves obres. A vega­des, però, ha cedit el seu paper a Abel Folk (va ser el cas de L’electe i abans d’El lli­bertí).

Al repar­ti­ment d’Ados­sats hi ha Jordi Bosch (l’amic real que ha anat seguint el procés de cre­ació del mun­tatge i que ara farà el paper de Jordi, el germà de Madaula); Rosa Renom (que inter­preta la seva dona i que sem­pre pro­cura sor­tir dels petits dra­mes amb un espe­rit posi­tiu.... fins que esclata); Car­les Canut (l’avi Jordi que pre­fe­reix la cui­da­dora als seus fills); Mari­eta Sánchez (la cui­da­dora Deisy, que accep­tarà estoi­ca­ment els comen­ta­ris d’uns fami­li­ars que vol­dran accep­tar-la fugint de les acti­tuds racis­tes, però que seran incapaços d’esti­mar-la); i final­ment, Gui­llem Balart (que inter­preta el paper de Jordi petit, en el seu debut tea­tral). L’autor acla­reix que es tracta d’una comèdia sense pre­ten­si­ons, tot i que és evi­dent que l’humor gasta aci­desa, no és de la blan­cor dels vode­vils intrans­cen­dents nada­lencs. Madaula tam­poc no pretén donar res­posta ni tan sols expli­car el perquè d’aquesta inco­mu­ni­cació que fa impos­si­ble que hi hagi una amis­tat forta, tot i que és una família amb uns nota­bles llaços d’estima entre tots ells. La res­posta, però, sí que la va insi­nuar l’actor Car­les Canut: “Aquesta comu­ni­cació equi­vo­cada és la suma dels errors pro­pis de cadascú: en lloc de voler aju­dar el fami­liar en el que neces­sita, li ofe­reix el que ell creu que con­vindrà a l’altre.”

Madaula va donar, pot­ser, un pri­mer pas per gua­nyar més espai que el de defen­sar un per­so­natge dins d’un repar­ti­ment quan es va embran­car a copro­duir una de les seves inter­pre­ta­ci­ons a El lli­bertí (Poli­o­rama, 2007). L’obra d’un dra­ma­turg con­tem­po­rani francès molt des­co­ne­gut encara a Cata­lu­nya (Eric-Emma­nuel Sch­mitt) va sig­ni­fi­car una pri­mera experiència d’èxit. Sota la direcció de Joan Lluís Bozzo i amb Laura Cone­jero de com­pa­nya de cap de car­tell, van saber treure brou del pare de l’Enci­clopèdia Fran­cesa. Madaula insis­ti­ria més tard amb Sch­mitt i Cone­jero a Petits crims con­ju­gals (Poli­o­rama, 2011). Va ser després d’haver pro­vat sort amb Yas­mina Reza, una altra autora de comèdia de bule­vard d’èxit fran­cesa (de qui ja s’havia pre­sen­tat Art amb altres repar­ti­ments i que ara segueix activa la pro­ducció que lidera Pere Arqui­llué). Per això va defen­sar, jun­ta­ment amb Sílvia Munt (Una comèdia espa­nyola, 2009, TNC) i Tamwin Town­send (Un déu sal­vatge, 2010, Goya), per fer-se’n un admi­ra­dor entu­si­asta i, final­ment, un anhe­lat defen­sor que no ente­nia per què el públic no hi res­po­nia. L’èxit amb Reza, doncs, va ser a mit­ges. I el retorn amb Sch­mitt tam­poc no va repe­tir l’explosió d’El lli­bertí.

No està clar del tot quan Ramon Madaula va començar a posar-se a escriure. Alguns cops ha expli­cat que s’hi va posar quan va tro­bar el temps als matins, ja amb un ritme de feina menor i amb una família més autònoma. De fet, abans del text, es va atre­vir a cons­truir una dra­matúrgia a patir de pro­ses auto­bi­ogràfiques de San­ti­ago Rusiñol, Cap al tard. Va estre­nar-se el 2007 al Bar­trina de Reus. I al 2013 va fer una breu estada a la Villar­roel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.