cultura

Territori

Negocis que passen de pares a fills, a ‘Gavarres’

El número 32 de la revista dedica un dossier de 49 pàgines a aquestes nissagues

El número 32 de la revista Gavar­res (tar­dor-hivern) inclou un dos­sier de 49 pàgines titu­lat De pares a fills que, coor­di­nat pel direc­tor de la publi­cació, Pitu Basart, pre­senta una vin­tena de “nis­sa­gues de con­fi­ters i de fle­quers, de fus­ters i d’espar­de­nyers, d’hote­lers i d’empre­sa­ris turístics, de met­ges, de tapers, de bas­ters...” La revista, que ja és a la venda en quios­cos i lli­bre­ries per 10 euros, dedica la resta de les seves 116 pàgines a altres con­tin­guts, com ara una con­versa amb Josep M. Bosch, xar­cu­ter de Camp­llong que es va espe­ci­a­lit­zar en la pro­ducció de la llan­go­nissa i el fuet de qua­li­tat, i un Retrat de família, sobre els Fer­rer de Mont-ras. Els per­fils d’aquest número tenen com a pro­ta­go­nis­tes Fina Surís, Dolors Cap­de­ferro i Elena Joan, galli­naire al mer­cat de Pala­fru­gell i mes­tressa de super­mer­cat. Gavar­res també pro­posa dues rutes A peu: de Salionç a Sant Feliu i de Sant Martí Vell al san­tu­ari dels Àngels.

Pel que fa al dos­sier De pares a fills, parla de com qua­tre gene­ra­ci­ons suc­ces­si­ves de la mateixa família han estat davant del vara­dor de can Carré, al port de Sant Feliu de Guíxols, i de les famílies que han regen­tat el càmping Palamós i els hotels Rovira de Tossa i Cli­per de Platja d’Aro des dels seus ini­cis. També hi apa­rei­xen diver­ses boti­gues fami­li­ars de llarga tra­dició en els seus res­pec­tius muni­ci­pis, com ara la mer­ce­ria Cal Boter, de Palamós; les cen­tenàries pas­tis­se­ries Serra, de Pala­fru­gell; Bat­lle, de Tor­ro­e­lla de Montgrí, i Nèctar, cone­guda també a Cassà de la Selva com can Cristià o can Rever­ter. La nis­saga sanitària dels Pon­joan, de Calonge, la farmàcia Saurí de Lla­gos­tera i la botiga giro­nina d’elec­tro­domèstics, fer­re­te­ria i estris de cuina Coll, oberta el 1945, són altres exem­ples de llarga con­tinuïtat en un ofici o negoci, sense obli­dar tam­poc Casa Pijaume, la saba­te­ria i espar­de­nye­ria inau­gu­rada el 1875 a la Ram­bla de Girona per Vicenç Pijaume i Soler, que con­ti­nua oberta qua­tre gene­ra­ci­ons després gràcies al seu net, el recent­ment des­a­pa­re­gut Vicenç Pijaume i Jua­nola –a qui Joan Ribas dedica avui el seu arti­cle– i el fill d’aquest, Vicenç Pijaume i Sureda. Són només alguns dels pro­ta­go­nis­tes del dos­sier De pares a fills, que mos­tra “mane­res de fer que venen de gene­ra­ci­ons pas­sa­des i que es pro­jec­ten amb decisió cap al futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.