Lletres

Cultura

Una guia per visitar Vilabertran amb ulls d’escriptor

La Càtedra de Patrimoni Literari de la UdG edita un llibret que recull textos de diversos autors sobre el poble

La Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent, de la Universitat de Girona (UdG), acaba d’editar el quinzè volum de la col·lecció “Itineraris literaris autoguiats”, dedicat al municipi de Vilabertran. Es tracta d’un llibret que permet al visitant descobrir pel seu compte els espais més singulars del poble deixant-se acompanyar pels textos que hi han dedicat autors de totes les èpoques, des de l’edat mitjana fins avui mateix, amb preeminència pels que aporten algun valor literari a la descripció. La nova guia de la Càtedra Anglada, fruit de la col·laboració entre la UdG i l’Ajuntament de Vilabertran, ha anat a cura dels filòlegs Marta Callavé, Carles Masoliver i Francesc Montero, que han fet la tria dels textos i han establert el guió de l’itinerari proposat.

Deixant de banda el conjunt monàstic de Santa Maria, que òbviament és una de les parades obligades de qualsevol visitant, la guia para atenció a altres edificis de gran atractiu, en especial la Torre d’en Reig, una construcció modernista propietat de l’enginyer forestal Josep Reig (autor també de la Casa Forestal de Sant Martí d’Empúries) que heretaria el 1917 el seu nebot, el pintor Ramon Reig, i a la qual seria convidat sovint el jove Salvador Dalí, que en guardava un record indeleble, com posa de manifest al seu diari de joventut i a la narració Tardes d’estiu. També s’hi fa lloc a espais indestriables de la vida íntima del poble, des del parc de la Font, on de fet comença la ruta, fins a l’antic rentador, la plaça de l’Església, la dels Hortolans o el carrer de Cabanes. Pel camí, el lector és invitat a endinsar-se en costums i tradicions com el conreu de l’horta o l’elaboració de les típiques pomes de relleno, i en el caràcter melòman que ha transmès al poble un esdeveniment de prestigi internacional com la Schubertíada. Entre els autors dels textos, no hi falta, per descomptat, l’ubic Josep Pla, i també hi ha fragments d’obres de Carles Rahola, Joaquim Folch i Torres, Montserrat Vayreda, Salvador Dalí, Víctor Balaguer, Ramon Muntaner, Alexandre Deulofeu, Pere Coromines, Manuel Brunet, Antoni Puigverd o la mateixa Anglada.

Des de la primera guia, apareguda el 2008 i dedicada al Romanyà de Rodoreda, la Càtedra ha editat itineraris de Ripoll, Besalú, el Castell de Requesens o els balnearis de la Selva, i també del Sant Feliu de Gaziel, la Casa Masó literària, l’Empordà de M. Àngels Anglada o el Castelló d’Empúries de Fages de Climent.

LA XIFRA

15
guies literàries
ha editat la Càtedra Anglada-Fages de Climents des que va crear la col·lecció, l’any 2008.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.