cultura

Pròxim capítol: 45. La sang del comandant (Porta dels Turers, Banyoles)

El pont de la discòrdia

El 21 d’abril de 1809, en el marc de la Guerra del Francès, es produeix una violenta topada al pont de Gualta entre un destacament de 240 soldats napoleònics i una partida de sometents del Baix Empordà

Pocs dies després, la vila viurà un altre episodi tràgic, amb el saqueig i la mort de nou civils per part dels francesos

La primeratopada es produeix el 21 d’abril de 1809 i tindrà un cost elevat per a l’exèrcit francès
L’assetjamentdels sometents permetrà aturar la incursió dels francesos, però la venjança s’ordirà pocs dies després

Just a l’entrada del poble de Gualta s’hi troba un pont medi­e­val que per­met superar l’obs­ta­cle del riu Daró. Es tracta d’una cons­trucció sòbria, amb cinc arca­des irre­gu­lars i un pas­sallís estret que només per­met el pas dels via­nants. L’indret és plàcid, idoni per per­dre-hi la noció del temps tot con­tem­plant el massís del Montgrí; però, anys enrere, aquesta infra­es­truc­tura es va con­ver­tir en l’esce­nari de diver­sos epi­so­dis bèl·lics. El 1694, durant l’ano­me­nada bata­lla del Ter, el flanc dret de l’exèrcit espa­nyol s’hi va con­cen­trar per impe­dir l’avenç dels fran­ce­sos. Però els esde­ve­ni­ments més remar­ca­bles s’hi van pro­duir durant l’ano­me­nada Guerra del Francès, que va sac­se­jar el nos­tre país entre el 1808 i el 1814.

Ens tro­bem als ini­cis del con­flicte, quan l’exèrcit napoleònic té evi­dents difi­cul­tats per con­tro­lar el ter­ri­tori i arreu es viuen una suc­cessió de topa­des amb els resis­tents locals. A la zona del baix Ter, els some­tents de les pobla­ci­ons de Palamós, Vall-llo­brega, la Bis­bal, Mont-ras, Tor­rent, la Vall d’Aro, Fon­teta, Calonge, Begur i Pala­fru­gell, coman­dats per Antoni de Cabrera i Pere Bar­ris, s’orga­nit­zen per tal de fer front als inva­sors. El mes d’abril, les hos­ti­li­tats són cons­tants i els fran­ce­sos no només tenen evi­dents difi­cul­tats per con­tro­lar el ter­ri­tori, sinó també per pro­veir el seu exèrcit. El dia 20 d’aquell mes, les par­ti­des es con­cen­tren a Pals i una avançada de 21 guer­ri­llers es des­plaça fins a l’altura de Gualta i Fon­ta­ni­lles. Men­tres­tant, els fran­ce­sos avan­cen fins al poble de Font­clara i, després de saque­jar-lo, arri­ben a l’altura del mas Bar­raca. Molt a prop del nucli de Pals, els some­tents ata­quen de front els fran­ce­sos i els obli­guen a reti­rar-se, sense atre­vir-se a avançar cap a Pals, on els espe­ren alguns some­tents encapçalats per Pau Balleu i armats amb un canó de qua­tre. Els fran­ce­sos acon­se­guei­xen endur-se alguns caps de bes­tiar, però a costa de tres morts i onze ferits.

Les hos­ti­li­tats es repre­nen l’endemà i tin­dran com a esce­nari prin­ci­pal el nos­tre espai amb història. Aquell dia, un des­ta­ca­ment de cava­lle­ria de 240 fran­ce­sos deci­deix tra­ves­sar el Ter per tal de diri­gir-se als masos dels vol­tants i pro­veir-se de que­viu­res. Men­tre inten­ten con­te­nir els fran­ce­sos, els some­tents toquen a gene­rala i, poc després, es des­pla­cen des de Pals per tal de reforçar aquell punt. Quan hi arri­ben, l’enfron­ta­ment esdevé més viru­lent. Segons un dels tes­ti­mo­nis, “se encendió más el fuego que duró hasta la noche, pues hasta esta hora no cesó la caba­llería ene­miga de hacer por frente y cos­tado sus moris­que­tas con la idea al pare­cer de ata­car el puente de este pue­blo, pero a pesar de haberlo inten­tado, tocando varias veces a degüello, tuvo que aban­do­nar la empresa, que­dando más escar­men­tado que el día ante­rior”. L’acció tindrà un cost humà ele­vat; i gene­rarà una set de ven­jança incon­te­ni­ble. En el comu­ni­cat que fan arri­bar els dos caps del some­tent es demana que es posi en conei­xe­ment del rei aque­lla acció per tal que aquest tin­gui la cer­tesa que “en cada rincón de Cataluña hallará el ene­migo el ante­mu­ral inven­ci­ble del fuego sacro­santo de la Religión, del patri­o­tismo y de la fide­li­dad por su amado Rey”. Fer­ran VII, però, viu un exili dau­rat a Valençay. L’asset­ja­ment dels some­tents del Baix Empordà no s’atu­rarà aquí. El 6 de maig, l’objec­tiu dels guer­ri­llers seran els fran­ce­sos de Tor­ro­e­lla de Montgrí, que s’hau­ran de reti­rar després de dei­xar qua­ranta morts i més de sei­xanta ferits. Els some­tents, per la seva banda, tin­dran un mort, un ferit i un pre­so­ner, que van bes­can­viar pel criat pres del coro­nel francès.

L’asset­ja­ment dels some­tents acon­se­guirà atu­rar la incursió dels fran­ce­sos; però la ven­jança d’aquests s’ordirà alguns dies després, con­cre­ta­ment l’11 de maig, en ple setge de Girona. Aquell dia, un des­ta­ca­ment de l’exèrcit napoleònic acon­se­guirà sor­pren­dre els defen­sors de Gualta i pene­trar al poble. Segons l’ano­tació que va dei­xar escrita el rec­tor en el Lli­bre d’Òbits de la parròquia, els sol­dats napoleònics van ata­car “amb majors for­ces i entra­ren amb tanta fúria que dego­lla­ren en sas pro­pias casas y per lo cir­cuit de la mateixa població tro­bant-se inde­fen­sos”. L’acció pro­vo­carà la mort de nou civils.

Com s’hi arriba
Si venim per la GI-643 en direcció a Torroella de Mongrí, cal prendre el trencant que trobarem poc abans d’arribar a aquesta vila i que ens condueix a Gualta. Des d’aquí, el trajecte és de 700 metres fins arribar al pont, que es troba a l’entrada de la vila. Podem deixar el cotxe en una petita illa que hi ha just després del pont o en un aparcament que hi ha senyalitzat poc després. Molt a prop del pont s’hi troba una “Cruz a los héroes de la independencia, 1809”, inaugurada el 1959, amb motiu del 150 aniversari dels fets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.