Cinema

Crítica

cinema

El revers de Disney

A l’entorn de l’autopista 192, a prop de Disneyworld, hi pot haver urbanitzacions com la de The Florida Project, en què els seus habitants viuen en estat d’extrema precarietat sobrevivint com poden. És la cara amagada de la societat, el contrapunt del somni americà, el reflex invertit dels anuncis de colors que anuncien el món màgic de Disney. En un d’aquests llocs hi ha filmat Sean Baker, cineasta sempre atent a la marginalitat, com ho testimonien Take out, Prince of Broadway i Tangerine, film rodat amb iPhones que, aportant-li un reconeixement amb el qual ha deixat de ser un cineasta marginal, té com a protagonista una prostituta transsexual.

The Florida Project se centra en una dona i la seva filla, que viuen en un motel atrotinat que vigila un guarda encarnat per un extraordinari i sensible Willem Dafoe. Interpretada per Brian Vinaite, actriu desconeguda que Baker va descobrir a Instagram, la mare, amb el cos tatuat, fuma porros mentre intenta sobreviure venent colònies barates, arreplegant allò que pot i aprofitant que una amiga serveix en un fast food. La filla deambula amb altres nens per la urbanització, fent tota mena d’entremaliadures, empescant-se-les per menjar gelats. Sobreviuen a banda de la societat, com si fossin els seus excrements o residus, fins que aquesta apareix per mitjà dels serveis socials amb conseqüències dramàtiques. Baker no evita la duresa de la realitat que mostra amb el contrapunt de la vitalitat dels nens. En tot cas, sense posar en dubte la intencionalitat de la seva mirada crítica, a vegades pot semblar que li agrada furgar en les escombraries sense acabar de concedir als seus personatges la dignitat que la societat els nega.

The Florida Project
Director: Sean Baker
EUA, 2017


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.