Cultura
Els retrats de guerra de Centelles arriben a Figueres
El Museu de l’Empordà exposarà mig centenar de fotografies del pioner del fotoperiodisme
Les imatges provenen del fons de la Fundació Vila Casas
El Museu de l’Empordà de Figueres inaugurarà divendres que ve, dia 16, l’exposició Agustí Centelles. Retrats de Guerra, una crònica fotogràfica dels anys trenta a Catalunya que ja es va poder veure el 2013 a Can Framis de Barcelona, i el 2014, al Palau Solterra de Torroella de Montgrí. Comissariada també pel crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, la mostra presenta una selecció de 44 fotografies procedents de la col·lecció de més d’un centenar de còpies d’autor que la Fundació Vila Casas va adquirir als descendents de Centelles, l’any 2010, i que són conservades a l’Arxiu Fotogràfic de Catalunya.
Prenent com a fil conductor el retrat, el muntatge s’estructurarà en quatre àmbits: imatges relacionades amb el president Lluís Companys, amb les autoritats i els comandaments durant el període bèl·lic, la gent corrent i els mítings. El guió de l’exposició permet resseguir els principals esdeveniments de la guerra i la manera com va impactar en la societat a través de la càmera del primer fotoperiodista català.
Paral·lelament, a la Fundació Clerch i Nicolau es podrà veure, del 23 de març al 6 d’abril, l’exposició Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939), una selecció del treball que el fotògraf Rafael Vilarrubias va publicar durant la Guerra Civil al suplement Notas Gráficas de La Vanguardia sobre la vida quotidiana a les poblacions de la rereguarda. Aquesta exposició, produïda per Inspai, el Centre de la Imatge de la Diputació, es va presentar al darrer festival Visa de Perpinyà i va permetre recuperar el llegat de Vilarrubias, estretament vinculat a Banyoles.
Amb motiu de les exposicions, el Museu de l’Empordà ha organitzat la taula rodona Fotoperiodisme i conflicte, amb Martí Albesa, Sandra Balsells i Miquel Ruiz (1 de març), i una conversa entre Giralt-Miracle i el fotoperiodista Jordi Borràs (6 d’abril), i la Fundació Clerch i Nicolau, una conferència d’Anna Teixidor sobre periodisme (4 d’abril), entre altres activitats.