La memòria, en femení

Un llibre d'Arola Editors revalora el paper «silenciat» de les dones en la història

«Històrica­ment s'ha donat poca o nul·la rellevància als tre­balls i les tas­ques rea­lit­za­des per les dones. Con­si­de­rant que eren de segon ordre o poc valo­ra­des en un món patri­ar­cal i amb pre­e­minència de valors mas­cu­lins». Així ho apunta Coral Cua­drada, pro­fes­sora d'història medi­e­val i d'his­to­ri­o­gra­fia i d'història de les dones de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili, que ha coor­di­nat el lli­bre Memòries de dones (Arola Edi­tors). Es tracta, segons Cua­drada, de posar en valor «experiències que tra­di­ci­o­nal­ment han estat silen­ci­a­des i obvi­a­des», ja que «sense les acci­ons civi­lit­za­do­res de les dones, des de la repro­ducció fins a la trans­missió de la parla i dels cos­tums, no tindríem les soci­e­tats que tenim».

La URV va orga­nit­zar els estius del 2005 i el 2006 dos cur­sos amb el mateix títol que ara s'han posat al lli­bre. Quasi totes les con­ferències d'aquells cur­sos es recu­llen ara en aquest volum, que s'ha ampliat amb els tre­balls d'altres auto­res.

La mateixa Coral Cua­drada obre el lli­bre fent un repàs a les teo­ries femi­nis­tes i una reflexió sobre les dones cata­la­nes en el vuit-cents. Àngel Jack­son, pre­si­denta de l'asso­ci­ació No Jubi­lem la Memòria, recu­pera les veus de les dones durant la Guerra Civil espa­nyola. Est­her Gutiérrez (URV) res­cata de l'ano­ni­mat les dones cam­pe­ro­les de la rere­guarda de la Bata­lla de l'Ebre, a par­tir de l'exem­ple del poble pri­o­ratí de la Vile­lla Alta. Mont­ser­rat Duch, per la seva banda, recu­pera la memòria de les cata­la­nes de la República a la tran­sició democràtica (1931 - 1982). L'estudi de Rosa Que­ral, Dones del Delta, dóna a conèixer el tre­ball de les dones en els arros­sars de les ter­res del delta de l'Ebre. L'autora ha fet un tre­ball de camp a la població de Del­te­bre a par­tir de les entre­vis­tes amb 40 dones d'edats com­pre­ses entre els 50 i els 97 anys. Un altre tre­ball, el de Mont­ser­rat Palau, par­teix de la pre­missa que «les dones han estat trans­mis­so­res de memòria» tot i que «la seva veu ha estat con­si­de­rada no vàlida». Palau estu­dia les històries de vida, escri­tes i orals, «com a ins­tru­ments i pro­ce­di­ments per com­ba­tre la invi­si­bi­li­tat de les dones en les històries ofi­ci­als i els cànons», segons indica Cua­drada en la intro­ducció. A par­tir d'aques­tes idees, Palau ela­bora un tre­ball basant-se en dues vies: el gènere auto­bi­ogràfic (pre­nent com a exem­ple Maria Aurèlia Cap­many) i els relats de vida de dones.

L'únic autor mas­culí que pren part en aquest lli­bre, Jordi Roca (URV), ana­litza els relats biogràfics de dones, els quals «tenen algu­nes espe­ci­fi­ci­tats res­pecte als dels homes»: «Per començar –diu Roca– hi ha la poca con­si­de­ració que elles matei­xes tenen sobre les seves rea­lit­za­ci­ons, ente­nen que 'elles no han fet res d'impor­tant digne de ser expli­cat'; men­tre que les rea­lit­za­ci­ons mas­cu­li­nes sí que han estat tin­gu­des en con­si­de­ració.»

Isa­bel Segura recons­tru­eix frag­ments de la història de Bar­ce­lona a través dels àlbums fotogràfics fami­li­ars que han anat bas­tint les dones. El lli­bre es com­pleta amb dos arti­cles més. Un de sig­nat per Annac­hi­ara del Prete, fa una anàlisi de 12 muni­ci­pis de la comarca del Montsià a par­tir de les fonts orals. I l'altre, de Pilar Pala­cio, que se cen­tra en el con­flicte del Sàhara Occi­den­tal i estu­dia el paper de les dones sah­rauís als camps de població refu­gi­ada a Tin­duf (Algèria).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.