cultura

pintura

exposició

Exposen obra inèdita de Rafel Ramis

L’Alfolí de la Sal de l’Escala exposa aquests dies una selecció de dibuixos i pintures inèdits del pintor escalenc Rafel Ramis (1912-1991), gràcies a l’acord a què es va arribar amb la vídua de l’artista pocs anys després de la seva mort. L’exposició, que es va inaugurar el divendres 23 de febrer amb una xerrada de la historiadora de l’art Mariona Seguranyes, ocupa les tres sales de la planta baixa de l’edifici. A la primera, es fa un repàs per la seva trajectòria vital a través dels diferents gèneres i tècniques que va utilitzar. En una de les sales, s’hi poden apreciar les populars marines de Ramis, olis amb què retratava l’ambient mariner tant de l’Escala com de la seva etapa sud-americana. Així mateix, en un dels espais, s’hi podran veure alguns dibuixos de l’artista.

Reivindicar l’obra

El llegat de l’artista –119 olis i 1.250 dibuixos–, el va donar la seva vídua a l’Ajuntament del municipi pocs anys després que aquest morís, i inclou un centenar d’olis i un miler de dibuixos, entre els quals hi ha aquarel·les, gravats i caricatures, així com la que va ser la seva casa taller.

L’objectiu del consistori és reivindicar l’obra d’aquest pintor escalenc i que cada dos anys es faci una exposició d’aquestes característiques. Rafel Ramis aporta a l’art contemporani una “visió del paisatge empordanès, emotiva i expressiva”, en paraules dels programadors. La seva obra rep influències postimpressionistes. La temàtica i els gèneres són heterogenis i les seves tècniques preferides van ser l’oli i l’aquarel·la. Els dibuixos són la recreació del seu dia a dia.

Cal ressaltar el gran nombre d’aquarel·les de traços simplificats, sense rebutjar altres procediments com ara llapis, carbó, pastel, tinta i gravat. També va treballar en altres gèneres com ara el còmic i la caricatura, utilitzats per deformar o exagerar el caràcter o els trets físics dels personatges, entre els quals es troben amics, artistes, mariners i gent del món del circ. L’exposició de Rafel Ramis, que és gratuïta, es pot visitar tots els dies (dilluns, tancat) fins al 3 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.