cultura

memòries

Jordi Llavina

La memòria dels pares

Ford ens deixa un emocionant record escrit

El títol és la pri­mera notícia que tenim d’un lli­bre. Jun­ta­ment amb el nom de l’autor –hi ha lli­bres, però, l’auto­ria dels quals no es coneix o no es reco­neix–, el títol és l’únic que no pot fal­tar mai a la coberta de l’obra ni tam­poc, unes pàgines més enda­vant, a la por­tada. A la coberta, hi pot haver foto­gra­fia o no, dibuix o no, rivets i fili­gra­nes o no. Però el nom de l’escrip­tor/a i el títol són inde­fec­ti­bles. Sobre­tot, el títol, perquè en la història de la lite­ra­tura escrita hi ha una munió d’obres anònimes.

Doncs bé, el títol d’aquesta obreta de Ric­hard Ford, gai­rebé un opus­cle, em sem­bla encer­tadíssim. Tant el títol, Entre ells dos (Between them, en anglès), com el subtítol, Record dels meus pares. El pri­mer perquè expressa una de les idees for­tes de l’obra: que l’adve­ni­ment del pri­mer i únic fill de Parker i Edna Ford, quan la pare­lla ja era gran per emmai­na­dar-se (quasi qua­ranta anys, ell; trenta-qua­tre, ella), va cons­ti­tuir tota una sor­presa, i aque­lla cri­a­tura es va inter­po­sar entre ells dos, que feien una vida esta­ble i monòtona. Ric­hard Ford reco­neix que va viure una infan­tesa feliç. Però també que tots tres eren indi­vi­du­a­li­tats que, d’una manera o altra, interac­tu­a­ven (però mai no gaire) en el si de la família. El subtítol resulta, també, molt esca­ient. I aquí ja hi entra la sen­si­bi­li­tat de la tra­duc­tora, Jose­fina Caball, que ha fet una feina magnífica per donar-nos un text d’una plena natu­ra­li­tat en català. En l’ori­gi­nal fa Remem­be­ring my parents, i, entre el títol i el subtítol, hi ha dos punts. Aquest record és per­fecte, lluny de l’hor­ri­ble tri­but, un angli­cisme que se’ns ha impo­sat ben acrítica­ment, però també d’un hipotètic memòries, que no seria ben bé el cas. Ford ens deixa un emo­ci­o­nant i púdic record escrit; una memòria, tan breu com intensa, dels seus pro­ge­ni­tors. En dues parts: De lluny. Record del pare i La mare. En memòria.

“Vaig tenir sort de tenir uns pares que s’esti­ma­ven i que, a par­tir del gre­sol d’aquell gran amor, un amor gai­rebé inson­da­ble, em van esti­mar a mi. L’amor, com sem­pre, crea bellesa”, con­fessa l’autor en l’epíleg. Els Ford s’esti­ma­ven d’una manera natu­ral, sense grans demos­tra­ci­ons d’afecte. Amb una certa aus­te­ri­tat. Mare i fill, anys després de la mort del pater fami­lias, es diuen sovint t’estimo. Però no s’esti­men tant que s’abo­nye­guin, no, i, cap al final de la vida de l’Edna, en Ric­hard es plany una mica de no haver com­par­tit més esto­nes amb ella, mal­grat que sabia que el càncer l’estava minant cada vegada més: “La mort comença molt abans que el dia que arriba. I fins i tot en la mort mateixa hi ha vida que cal viure fins al final.” És com­mo­ve­dora, la sem­blança d’aquesta dona, que no va tenir una infan­tesa fàcil, però que va tro­bar en el matri­moni una font d’esta­bi­li­tat per­du­ra­ble. Per­du­ra­ble, més enllà de la mort pre­ma­tura de Parker, el 1960, a 56 anys, a causa d’un cor massa con­sen­tit. Ford des­criu un afer de l’Edna, poc després d’enviu­dar, que va aca­bar en no res –un desen­llaç pre­ci­pi­tat, ino­pi­na­da­ment, pel mateix Ric­hard, lla­vors un jove­net de dis­set anys que patia per sa mare.

El pare Ford va ser, tota la vida, viat­jant comer­cial. El fill relata els viat­ges que, quan ell encara no havia nas­cut, feien ple­gats els seus pares pel sud del país, seguint rutes de venda. L’arri­bada d’ell cap­gira aquest estat de coses. Però la pare­lla s’hi ade­qua prou bé (tots dos tenen una gran capa­ci­tat per adap­tar-se a cada nova situ­ació). No són existències de novel·la, per des­comp­tat. A més, els pares de Ford van morir molt d’hora (sobre­tot ell). Però “hi va haver tota una vida de petits esde­ve­ni­ments”, que és el que recull el lli­bre. I hi va haver, sense haver-lo de fer entrar amb calçador, l’amor: “Si ho hagués de des­criure, diria que gràcies a ser fill seu, ara soc capaç de veure que la vida és curta i que té man­can­ces; i que perquè sigui accep­ta­ble, cal fer renúncies cru­ci­als i omplir buits. Gai­rebé tot, menys l’amor, s’esva­eix.”

Entre ells dos. Record dels meus pares
Richard Ford
Traducció: Josefina Caball Editorial: Empúries Barcelona, 2018 Pàgines: 160 Preu: 16,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.