El Museu de les Mines de Bellmunt amplia l'espai museogràfic a dues de les naus de l'antiga foneria
També està previst construir un edifici de nova planta que albergarà la recepció
La nova museografia que conformarà l'exposició permanent del museu a les dues naus recentment rehabilitades de l'antiga foneria de la mina vol ser un recorregut al llarg de la història de la mineria i la metal·lúrgia en aquesta zona del Priorat, destacant moments clau en què l'aprofitament dels recursos minerals adquireix una importància notable en el territori, des del segle X aC fins a la dècada de l 1970 amb el tancament de les mines. Els canvis en el discurs preveuen la incorporació de vitrines i audiovisuals. Des del mes d'abril passat, el museu disposa d'enregistraments de les vivències d'antics miners que apropen el visitant al dur treball a la mina i disposa de la producció d'audioguies en diferents idiomes per realitzar la visita a les instal·lacions museístiques. També es presenta la realització d'un vídeo sobre el paisatge miner, amb imatges històriques de les mines i el seu entorn social.
Nou edifici de recepció
Actualment s'estan duent a terme les obres de construcció de l'únic edifici de nova planta del museu, emplaçat en una de les naus de l'antiga foneria de la mina, més deteriorada, en què hi haurà la recepció i altres serveis del museu com ara la botiga i l'administració.
Les actuacions de la cinquena fase del projecte que es desenvolupa en el conjunt de les tres naus de l'antiga foneria i que ocupen un espai de 538 m² es completarà amb la instal·lació d'un sistema de climatització basat en la geotèrmia i amb la millora de les instal·lacions de l'àrea de lleure ubicada dins del recinte museístic.
L'ambiciós projecte de convertir en museu les antigues mines de Bellmunt preveu actuacions en altres espais del complex industrial que s'executaran en una altra etapa del procés de construcció.
El condicionament del conjunt de les mines té un pressupost de 564.343 euros i té finançament del fons Feder (282.171 euros), del pla d'acció municipal (PAM) de la Diputació, del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i de l'1% cultural.
Les primeres intervencions abans d'obrir al públic, l'any 2002, van consistir en l'arranjament d'algunes galeries del primer nivell de la mina Eugènia per fer-les visitables i també van incloure la rehabilitació de bona part de les instal·lacions de superfície que estaven molt malmeses, entre les quals el taller mecànic, la fusteria i el rentador.
El Museu de les Mines de Bellmunt, que vol ser un referent a Catalunya, esdevé un dels recursos turístics més importants a la comarca del Priorat i, juntament amb la Cartoixa d'Escaladei, és un dels indrets més concorreguts de la comarca. Destaca, després d'una lleugera davallada, l'augment del nombre de visites que va tenir el 2009, per sobre dels 10.000 visitants.