cultura

Tresors del Dr. Jones

El MAC-Ullastret presenta una mostra que vol ser un homenatge a l’arqueòleg Indiana Jones i que permet descobrir els tresors que surten als seus films

S’hi exposen el Sant Graal, la Calavera de Cristall, l’Ídol d’Or de la Fertilitat o el capçal de Ra

A l’última aventura fílmica d’Indiana Jones, el mític arqueòleg descobreix en una base secreta situada a l’Àrea 51 tot allò que el govern nord-americà ha amagat al món al llarg de la història: des de les restes alienígenes de la suposada nau extraterrestre que es va estavellar a Roswell (Nou Mèxic) –la Calavera de Cristall– a l’Arca de l’Aliança que el protagonista va prendre als nazis, passant per l’Ídol d’Or de la Fertilitat que va extreure de la comunitat indígena dels Chachapoyano en ple cor de la selva peruana o el capçal del bastó de Ra. En descobrir-ho, el Dr. Jones només va poder exclamar: “Haurien d’estar en un museu.”

I algú el va escoltar, perquè algunes d’aquelles peces cobejades i tresors ocults en caixes s’han transportat directament d’aquell hangar militar i s’exposen entre cranis enclavats i eines ibèriques del Museu d’Arqueologia d’Ullastret. Ho ha fet possible l’exposició itinerant A la recerca dels tresors perduts, que es pot visitar fins al 24 de juny.

Els meticulosos, que se n’abstinguin. Cal tenir en compte que els guionistes i assessors de Steven Spielberg, el director de les quatre pel·lícules que componen la saga, van flaquejar en el rigor històric. Les peces que s’exposen al museu arqueològic especialitzat en el patrimoni i la cultura dels ibers presenten incongruències històriques majúscules. El vessant científic, per tant, és absent i es potencia el vessant més mitològic i aventurer d’aquesta professió. I a fe que ho van aconseguir els responsables d’aquest film, que va servir per despertar l’interès en l’arqueologia i revalorar la importància dels seus símbols.

La idea de portar una mostra d’aquestes característiques a un museu va ser de dos fans de l’explorador, Rubén Molins i Rubén González. La majoria dels objectes exposats pertanyen a les seves col·leccions personals i provenen d’edicions limitades que la productora de les pel·lícules va posar a la venda com a marxandatge, però d’altres han estat creats expressament.

Paral·lelament a l’exposició, s’han programat una sèrie d’activitats: avui mateix, hi ha una visita comentada al museu i a l’exposició temporal (12 h), que es repetirà el 13 de maig i 10 de juny; el 29 d’abril (12 h) tindrà lloc una gimcana familiar i el diumenge 27 de maig (11 h) un taller en què els participants podran esdevenir arqueòlegs per un dia; el director Gabriel de Prado oferirà una conferència el 3 de juny (12 h) i es projectarà a la fresca A la recerca de l’arca perduda el 16 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda