Girona i Celrà comparteixen el castell de Sant Miquel
El ple de Girona aprova el canvi del terme municipal
L’acord arriba després de tres anys de litigis judicials
La CUP demana que “la política de compartir” s’estengui a Salt amb el Trueta
El ple municipal de Girona va aprovar per unanimitat que Celrà i Girona comparteixin el castell de Sant Miquel. Concretament, el consistori va acordar alterar el terme municipal de la ciutat perquè l’ermita quedi de la banda de Celrà i la torre, de la gironina. Una aprovació que ja va fer Celrà fa dues setmanes. Es tracta d’una reivindicació històrica veïnal, que ha acabat en taules després que fins i tot hi hagués un procés judicial pel mig que va donar la raó a l’Ajuntament de Girona que tot el castell era dins del seu terme municipal.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va destacar que és un acord “molt important” i “una forma il·lustrativa” de com li agrada gestionar la ciutat. “Especialment amb els pobles veïns, sempre amb la mà estesa, sense prepotències, i amb molta humilitat, i intentant buscar els punts d’acord”, va assegurar. “Tant la gent de Girona com la de Celrà ens sentim el castell com a nostre, i és un referent per als veïns”, va afirmar l’alcaldessa. “Aquest no és un tema d’ajuntaments, és de ciutadania, i al cap i a la fi, el castell és de la gent, i no ha de pertànyer ni a un ni a un altre ajuntament”, considera. Madrenas va dir que és un “clar exemple” de com les divergències entre administracions “es poden solucionar de forma dialogada i amb acords”, i que “judicialitzar els problemes porta a molt males solucions”. “La capitalitat amb generositat es fa fent camí”, va concloure.
Agafant l’argument de l’alcaldessa, Lluc Salellas (CUP-Crida per Girona) va celebrar la decisió i alhora va demanar que aquesta col·laboració es faci extensiva amb Salt i el projecte del nou hospital Josep Trueta. “Aquesta manera de fer política compartint volem que hi continuï essent; amb el Trueta aquesta idea no l’hem vista”, va assegurar.
“Lideratge intel·ligent”
Al seu torn, Sílvia Paneque (PSC) va felicitar a tots plegats per “haver acabat de la millor manera un conflicte que va començar el 2009”. “Des del moment que hi va haver un acord polític de seguida ens hi vam sumar”, va dir. “No és qüestió de veïnatge, sinó d’exercir el lideratge de forma intel·ligent”, va afirmar. De fet és “una història amb final feliç”, va destacar Maria Mercè Roca (ERC). “S’ha arribat aquí perquè s’ha sabut fer amb generositat”, va concloure. Una “notícia positiva” que també va ser compartida per Miriam Pujola (Cs).