Arts escèniques

Més jove, més local

El festival de teatre Grec disminueix en nombre d’espectacles i espectadors però augmenta en ocupació, que als espais de la muntanya de Montjuïc arriba al 90%

“No volem assemblar-nos a Avinyó o Edimburg, sinó fer un festival per a Barcelona”

Ja ho va dir Mies van der Rohe: “Menys és més.” O dit d’una altra manera: cadascú inter­preta les xifres com li interessa. En aquesta edició hi ha hagut menys espec­ta­dors al fes­ti­val de tea­tre Grec: 114.281 enfront dels apro­xi­ma­da­ment 121.000 de l’any pas­sat, però ahir els orga­nit­za­dors es mos­tra­ven satis­fets. Pot­ser perquè, com va reconèixer el direc­tor del fes­ti­val, Cesc Casa­desús, el seu objec­tiu no són les xifres, i la seva volun­tat era reduir el nom­bre d’espec­ta­cles, tendència que vol con­ti­nuar l’any vinent. Aquest estiu s’han pre­sen­tat 84 espec­ta­cles, 18 menys que el 2017. “Ja sé que no és habi­tual, però no busco les xifres”, ha remar­cat Casa­desús, “sinó que pre­fe­reixo seguir cui­dant els espec­ta­dors, els cre­a­dors i artis­tes, donar-los més temps per al mun­tatge, més recur­sos i defi­nir la nos­tra pro­posta artística per con­so­li­dar el públic”.

El que també vol que dis­mi­nu­eixi Casa­desús és la mit­jana d’edat dels espec­ta­dors, el que vol dir que s’incor­pora un nou públic. En aquesta edició i gràcies, segons el direc­tor, “a l’oferta com­pe­ti­tiva en la venda d’entra­des, amb preus asse­qui­bles per a molts sec­tors”, la mit­jana ha pas­sat de 43 a 40 anys.

I a més, aquest objec­tiu asso­lit de rejo­ve­nir el públic s’ha fet amb un incre­ment del públic local –demar­cació de Bar­ce­lona–, que passa del 76% del 2017 al 82%. “El crei­xe­ment del públic local implica que aquest és un fes­ti­val que agrada a la gent d’aquí”, va decla­rar ahir Casa­desús, que va voler mar­car per­fil de fes­ti­val. “Nosal­tres no volem assem­blar-nos a altres fes­ti­vals de tea­tre com Avinyó o Edim­burg, sinó que volem fer un fes­ti­val per a Bar­ce­lona.”

Casa­desús ha asse­gu­rat que estan “molt con­tents i orgu­llo­sos” del rumb “que està pre­nent el Grec”, ja que amb la reducció del nom­bre d’espec­ta­cles bus­quen “més clare­dat i coherència dins de la pro­gra­mació” i que con­tri­bu­eixi “a donar una major sen­sació d’estar en un fes­ti­val”.

Casa­desús, que va fer la roda de premsa acom­pa­nyat del comis­si­o­nat de Cul­tura de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, Joan Subi­rats, va esqui­var fer una valo­ració artística. “És com pre­gun­tar quin fill t’esti­mes més”, va dir. El que sí que va des­ta­car dels espec­ta­cles del Grec, que ha tin­gut una doble pro­gra­mació, una la de Montjuïc i la de la resta de la ciu­tat, és el seu risc; un risc que en alguns casos ha repre­sen­tat una bona ocu­pació com és el cas de Fal­ses­tuff, de Nao Albert i Mar­cel Borràs al TNC, amb un 95,3% d’assistència, o Una gossa en un des­cam­pat, de l’autora resi­dent a la sala Beckett Clàudia Cedó, amb un 84,1%.

Casa­desús té una meto­do­lo­gia per afi­nar la pro­gra­mació en pro­pe­res edi­ci­ons. “Quan veiem els índexs d’assistència, obser­vem qui­nes pro­pos­tes interes­sen; així detec­tem el que agrada i els públics nous als quals volem arri­bar.” La seva intenció és “com­bi­nar bons resul­tats amb una pro­posta escènica de qua­li­tat, i aquí, a Bar­ce­lona, tenim un gran tei­xit pro­duc­tiu”.

Una de les polítiques de les quals se sent més satis­fet és la de rein­ver­tir els ingres­sos de l’any pas­sat en la cre­ació de copro­duc­ci­ons per al 2018, una mesura que repren­dran amb vista a l’edició del 2019, cosa que garan­teix “un espai per a les pro­duc­ci­ons pròpies i fetes a mida per al fes­ti­val”.

Una de les xifres més des­ta­ca­des és la relació entre nous espec­ta­dors i públic que repe­teix, que se situa en un 78% i un 22%, res­pec­ti­va­ment, així com el per­cen­tatge d’ocu­pació dels espais de Montjuïc, que ha vore­jat el 90%.

Com a nove­tat aquest any, el fes­ti­val ha incor­po­rat pro­jec­tes comu­ni­ta­ris en què es com­bi­na­ven pro­pos­tes fetes a Bar­ce­lona amb algu­nes pro­duc­ci­ons inter­na­ci­o­nals i amb l’escola d’estiu del fes­ti­val ICAF de Rot­ter­dam.

Un ele­ment clau ha estat l’habi­li­tació de la bar­ce­lo­nina plaça Mar­ga­rida Xirgu com a punt de tro­bada mul­ti­cul­tu­ral entre afi­ci­o­nats i pro­fes­si­o­nals al llarg de tot el fes­ti­val que ha permès “des­per­tar un públic de comu­ni­tats com la xinesa o la pakis­ta­nesa, que abans no se sen­tien apel·lats pel fes­ti­val”.

Si el viatge que ha pen­sat Casa­desús com a recor­re­gut del fes­ti­val ha fet enguany parada per Àsia, Austràlia serà l’objec­tiu per l’any vinent.

LA XIFRA

114.281
espectadors han assistit als 84 espectacles programats en aquesta edició del festival d’estiu Grec.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.