Sant Iscle es refortifica
Entre altres troballes, les excavacions de l’última campanya han deixat al descobert dos panys de muralla i una torre, fins ara totalment desconeguts
El castell de Sant Iscle, construït al segle XII i que va formar part del vescomtat de Cabrera, posa al descobert cada any el seu passat històric. Des de fa catorze anys s’hi fan campanyes d’excavacions arqueològiques mitjançant diversos torns de camps de treball adscrits a la direcció general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, patrocinats per l’Ajuntament de Vidreres i gestionats pel Grup d’Esplai Vidrerenc i Cocat. Sota la direcció tècnica de l’arqueòleg Joan Llinàs, de l’empresa Atri Cultura i Patrimoni SLU, i amb el suport dels monitors del Grup d’Esplai Vidrerenc, encarregats de gestionar l’equip de voluntaris, aquest any han treballat en quatre zones del castell que han donat de si interessants aportacions arqueològiques.
Per començar, a la sala de la cisterna. En aquesta gran habitació, on hi havia la cisterna, en els treballs d’aquesta campanya s’hi han documentat evidències del segle XII, entre les quals destaquen un tram de muralla, un mur i una rudimentària llar de foc feta d’una solera d’argila i un cèrcol de pedres. També hi han aparegut dotze nous enterraments, segurament pertanyents a la necròpolis dels segles IX-X, anterior al castell, que hi havia en aquest indret i que eleven fins a 55 el nombre total d’inhumacions identificades fins al dia d’avui. La majoria d’aquests enterraments corresponen a nens petits, fet gens estrany a causa de la gran mortalitat infantil pròpia de l’època. Aquests dotze enterraments estan pendents de l’estudi antropològic corresponent, que aportarà noves dades, i que s’incorporaran a la memòria de la intervenció arqueològica que es presenta de cada campanya al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Paral·lelament, entre la façana sud i el fossat, els arqueòlegs s’han trobat, de manera inesperada, amb la sorpresa més gran d’aquesta catorzena campanya: han localitzat importants restes de la primera fase del castell, del segle XII. Les excavacions, de gran interès, han deixat al descobert de moment dos panys de muralla i una torre, fins ara totalment desconeguts.
Pel que fa a les restes del segle XIV, l’època de més esplendor del vescomtat de Cabrera, el castell es va ampliar pel costat oest, amb dues grans estances. Aquest any s’ha treballat en la del costat sud, on s’han documentat restes del segle posterior, com ara l’enderroc de la teulada i quatre petites cubetes de calç emprades per a la construcció o reparació de murs.
També s’han iniciat els treballs al sector exterior de la muralla nord, per sota del nivell de circulació de calç del segle, a la recerca de fases o de restes més antigues, que es preveu documentar en les pròximes campanyes.
La catorzena campanya d’excavacions arqueològiques al castell de Sant Iscle va acabar divendres amb la participació de dos torns de 24 voluntaris cadascun, provinents d’arreu del món.