Música

Ampliant horitzons

Les Anxovetes editen el seu tercer disc, ‘(D)ones’, el primer només amb temes propis, que presentaran dissabte a la Fira Mediterrània i l’11 d’octubre, a Girona

El grup gironí d’havaneres Les Anxovetes ha fet un gran salt creatiu en el seu tercer disc, (D)ones (Seed Music), el primer de la seva trajectòria format únicament per composicions pròpies, després de dos treballs, En fresc (2015) i En sal (2017), amb nou adaptacions de clàssics de l’havanera i en cant de taverna i una cançó de nova creació, en cada cas. (D)ones, un disc que com ja suggereix el títol parla de les dones i el mar, es presentarà el dissabte 6 d’octubre en un dels escenaris principals de la Fira Mediterrània de Manresa, el Teatre Kursaal (21 h, 10 i 12 euros), i el dijous 11 d’octubre a la sala Montsalvatge de l’ Auditori de Girona (20.30 h, 15 i 18 euros). El 9 de desembre també actuaran a la Sala del Centre Recreatiu de Cassà de la Selva, on el grup ha fet una estada per preparar el seu nou espectacle.

El grup que va néixer el 2013 a partir de les veus agudes i mitjanes de Montse Ferrermoner i Marta Pérez i la veu greu de Tona Gafarot –Les Anxovetes pròpiament dites– per cantar havaneres “en femení”, ha anat creixent en la part instrumental i masculina, també coneguda com Els Seitons: a la guitarra de Salva Gallego i el contrabaix de Xavier Pasqual, s’ha sumat recentment el percussionista Jaume Catà, que també canta en un dels temes nous, Acordió. Una altra novetat és que, en aquest disc, el grup ha treballat per primera vegada amb un productor. Es tracta del també pianista i compositor barceloní Joan Díaz, també professor de l’Esmuc, amb el qual Les Anxovetes van contactar en el marc de la seva participació en el programa d’acompanyament artístic de l’ Espai Marfà , de l’Ajuntament de Girona. “Volíem ampliar horitzons i sobretot necessitàvem destemporalitzar la nostra proposta, no limitar-la a les cantades tradicionals d’havaneres durant l’estiu. Teníem ganes de crear un espectacle paral·lel a les cantades, per a qualsevol moment de l’any, i per això vam buscar un productor vinculat al món de la música tradicional i mediterrània, com és el cas de Joan Díaz. Li vam plantejar que volíem fer alguna cosa relacionada amb les dones i el mar i, quan estàvem buscant repertori clàssic sobre aquesta temàtica, en Joan ens va recordar que ja teníem dues cançons pròpies en els discos anteriors i que estaria bé fer tot un disc només amb composicions nostres”.

(D)ones , que es va gravar a Music Lan l’octubre del 2017, s’ha publicat amb el suport de l’Associació per a la Divulgació, l’Ensenyament i la Promoció de la Música Catalana ( adep.cat ), i inclou 10 cançons amb una autoria força repartida. “Tots ens vam engrescar a compondre i els arranjaments també s’han creat de manera molt col·lectiva”, diuen. I hi afegeixen: “Hi ha cançons amb molta llum i cançons molt fosques”; de les desenfadades Fem un passeig i De anchoas quedan tres a la tragèdia dels refugiats que intenten travessar el Mediterrani (En su mirar), queden reflectits altres sentiments i estats d’ànim a Gessamí florit, Cànon a la mar, Cala Prona, Plora l’aigua i els dos temes propis ja editats i ara rearranjats: El viatge i La mare del mar.

En el nou espectacle interpretaran aquestes cançons i algunes versions de cançons d’arreu del món en la mateixa línia argumental –Alfonsina y el mar, per exemple–, amb Pablo Paz com a director d’escena i, en la part tècnic, Pep Arumí (llums) i Xebi Salvatella (so).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia