Arts escèniques

Avall que fa baixada

El festival Temporada Alta atrapa els espectadors i bona part de la professió del país amb unes propostes ben variades aquest primer cap de setmana

La professió teatral va fer bona la proposta d’arrencada del Temporada Alta amb Jan Lauwers

Comen­cen les deu set­ma­nes de la tar­dor de pro­pos­tes escèniques sense atu­ra­dor del Tem­po­rada Alta. És una opor­tu­ni­tat per als amants del tea­tre (i per a la gent de la pro­fessió que ahir a la nit va omplir de gom a gom el Muni­ci­pal). També ho és per als espon­ta­nis, que s’ho tro­ba­ran a les lli­bre­ries (Llibràlegs) o a les esco­les (A Tempo). Ahir, ofi­ci­al­ment, va arren­car amb un espec­ta­cle con­tras­tadíssim: Isa­be­lla’s room, Des d’ara, el fes­ti­val suma un nou direc­tor de referència euro­pea a la seva nòmina estel·lar: Jan Lauwers. Ahir no va ser la pri­mera funció, real­ment. Diven­dres, ja hi va haver les pri­me­res ses­si­ons. Per evi­tar la con­tra­pro­gra­mació Lauwers. Per una banda, es va fer una repre­sen­tació oberta de La lleu­ge­resa i altres cançons i per l’altra va enge­gar el No m’obli­deu mai, un docu­men­tal tea­tral fet a par­tir d’entre­vis­tes per visi­bi­lit­zar amb deli­ca­desa els suïcidis durant l’ado­lescència. També, a Salt, es pre­sen­tava un altre títol per a malalts de tea­tre: Las tri­bu­la­ci­o­nes de Vir­gi­nia, un preciós tre­ball ger­mi­nal de Los Her­ma­nos Oli­gor. Aquesta vari­e­tat és una bona manera d’ense­nyar les pun­tes d’aquesta edició: con­nexió inter­na­ci­o­nal, tre­ball amb la cre­ació intuïtiva local i volun­tat de com­moure i fer refle­xi­o­nar el públic.

Molta intuïció es neces­sita per trans­for­mar l’herència d’una col·lecció arqueològica del pare, que eme­tia mal rot­llo en la infància –con­fes­sava l’atur en la pre­sen­tació ara fa 13 anys al Lliure!– en un espec­ta­cle bri­llant com Isa­be­lla’s room. Lauwers va ini­ciar una manera de fer tea­tre hibri­dant-lo amb la dansa, la música o la ins­tal·lació mateixa. I donant un punt de vista obert, ampli, perquè fos l’espec­ta­dor que triés on mirar, sobre quin actor recons­truir l’espec­ta­cle vibrant, potent, preciós. A la nit la festa va aga­far aire de con­versa dis­tesa, amb una tro­bada mul­ti­tu­dinària al pati.

No m’obli­deu mai és un cop de puny. Ho ha de ser. Només recor­dant com una noia va veure com una jove deci­dia lle­var-se la vida tirant-se a les vies del metro. El Ver­ba­tim és una forma tea­tral que tras­llada el docu­men­tal a l’esce­nari: els actors repro­du­ei­xen els casos con­crets que els han expli­cat en pri­mera per­sona, sense mag­ni­fi­car res. Només la paraula i la manera com ha estat dita. Després, sem­pre hi ha una sessió de col·loqui. El que sovint s’afe­geix com un com­ple­ment, en aques­tes peces té una neces­si­tat urgent per con­fir­mar que un tes­ti­moni real con­firmi el que s’exposa i per obrir el debat. Sem­pre dife­rent, sem­pre edi­fi­cant. La Pla­neta repe­tirà avui la ter­cera repre­sen­tació d’un espec­ta­cle que ja es va poder veure el curs pas­sat a La Seca de Bar­ce­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.