Música

Els ocells del Càntut

Kepa Junkera, Tornaveus i Jaume Arnella i Jordi Fàbregas s’afegeixen al 3r Càntut, que omplirà Cassà de veus

L’Alguer estarà representat per ‘Mans manetes’ i un recent documental de Roger Cassany

El ros­si­nyol, l’abe­lle­rol, la puput i la cader­nera són alguns dels ocells cone­guts pels seus cants que aquest any pro­ta­go­nit­zen la imatge gràfica del fes­ti­val Càntut . En la seva ter­cera edició, que tindrà lloc del 16 al 18 de novem­bre a dife­rents espais de Cassà de la Selva, el fes­ti­val inclòs dins del pro­jecte homònim de recu­pe­ració de les cançons de tra­dició oral, ha pro­gra­mat 17 pro­pos­tes, entre les quals hi haurà només mitja dot­zena de con­certs pròpia­ment dits –amb els artis­tes a sobre d’un esce­nari–, però hi haurà mol­tes oca­si­ons perquè els assis­tents no siguin només espec­ta­dors pas­sius, sinó que puguin can­tar d’una manera des­a­com­ple­xada i natu­ral. Com els ocells, o com ho feien abans els seus avis.

Amb la gestió inte­gral d’ Alter Siner­gies i el suport de l’Ajun­ta­ment de Cassà de la Selva, la ter­cera edició del Càntut es va pre­sen­tar ahir al matí en un dels seus esce­na­ris: el bar del Cen­tre Recre­a­tiu de Cassà, on es tan­ca­ran les nits del diven­dres 16 i el dis­sabte 17 amb mul­ti­tu­dinàries can­ta­des popu­lars que diri­gi­ran, res­pec­ti­va­ment, la fusió inèdita entre les noies de Roba Estesa i els nois de Germà Negre (Roba Negre!) i la suma, també ide­ada per al fes­ti­val, de la Nova Soci­e­tat de Cançons –que alhora inte­gra Els Tran­quils i els Tres de Ronda– i el trio COI Mont­grons.

L’alcalde de Cassà, Martí Vallès; el regi­dor de Cul­tura, Josep Fer­rer, i el res­pon­sa­ble del pro­jecte Càntut, Albert Mas­sip, van pre­sen­tar la pro­gra­mació, de la qual s’havien avançat ja el curs de per­cussió cor­po­ral de Santi Ser­ra­tosa, ja ple; els con­certs gratuïts del diu­menge a la plaça de la Coma, amb la Cobla Cata­lana dels Sons Essen­ci­als i la Balkan Para­dise Orc­hes­tra, i l’espec­ta­cle Les cançons seran sem­pre nos­tres, amb un quin­tet encapçalat per Arnau Tor­dera, la veu d’Obe­ses, i el tenora Magí Canye­lles.

Entre les nove­tats des­taca el con­cert que ofe­rirà dis­sabte el músic basc Kepa Junkera, que pre­sen­tarà la seva bri­llant apro­xi­mació a la música dels Països Cata­lans ( Fok ) amb vuit músics, can­ta­dors i balla­dors. El mateix dia, els històrics Jaume Arne­lla i Jordi Fàbre­gas recu­pe­ra­ran temes dels dos cançoners Iukaidí (1965), que reflec­tei­xen una part molt impor­tant de la música popu­lar cata­lana i dels movi­ments soci­als i reli­gi­o­sos de l’època, amb espe­cial incidència en els ambi­ents escol­tes i excur­si­o­nis­tes. També el dis­sabte a la tarda el quin­tet vocal Tor­na­veus, dedi­cat a la poli­fo­nia tra­di­ci­o­nal i inte­grat per inves­ti­ga­dors de les músiques de tra­dició oral, pre­sen­tarà el seu pri­mer disc. Al matí, un dels seus mem­bres, Jaume Ayats, ofe­rirà una xer­rada sobre Els Sega­dors i els seus orígens com a cançó eròtica. Com sem­pre, el Càntut sor­tirà al car­rer –amb els alum­nes de l’escola Puig d’Arques–, i no hi fal­ta­ran el popu­lar dinar de can­ta­dors i el ver­mut can­tat. L’expo­sició d’aquest any serà Cançons de pan­dero, del Museu Etnològic de Bar­ce­lona, i l’Alguer serà pre­sent en el Càntut a través d’un recent docu­men­tal de Roger Cas­sany (Un pen­ta­grama com un car­rer) i el con­cert del pro­jecte Mans mane­tes, les cançons dels minyons algue­re­sos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.