Música

El musical del sabater d’Ordis

Carles Coll estrena a Castelló i Figueres un musical basat en l’obra de Fages de Climent sobre el ‘Quixot’ empordanès

Hi actuen Quim Mandado i Martín Rodríguez, i els dos membres de Criatures, entre altres músics

El músic i compositor figuerenc Carles Coll, fundador de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, estrenarà al desembre el musical Balada del sabater d’Ordis, una versió lliure de l’obra clau de l’escriptor empordanès Carles Fages de Climent (1902-1968), que s’inscriu en els actes de l’ any commemoratiu del 50è aniversari de la seva mort. Aquest gran espectacle, en el qual participen un centenar d’actors, cantants, instrumentistes i dansaires, es podrà veure el diumenge 2 de desembre a la Sala Municipal de Castelló d’Empúries i el diumenge 16 de desembre al Teatre Municipal El Jardí de Figueres, en tots dos casos a les 6 de la tarda. Les entrades anticipades es poden adquirir, per 15 euros, a l’oficina de turisme de Castelló i a les taquilles d’El Jardí. El mateix dia de les funcions és el preu serà de 18 euros.

No és la primera vegada que Carles Coll s’acosta a la Balada del sabater d’Ordis: el 16 de maig del 2003, coincidint amb l’aniversari de Fages de Climent, va estrenar a El Jardí un concert espectacle sobre la mateixa obra, per tancar els actes del centenari de l’escriptor. D’aquell espectacle se’n van fer 14 representacions a tot Catalunya, l’última al Palau de la Música Catalana, on també es vol portar aquest nou muntatge escènic.

Coll ha recuperat algunes composicions musicals d’aquella primera versió de la Balada del sabater d’Ordis i n’ha afegit d’altres, per crear un espectacle artísticament més ambiciós i més proper al teatre musical, amb dues parts separades per un petit intermedi, que sumen dues hores de durada. Joan Massotkleiner és el narrador –el llarg poema original de Fages de Climent està escrit en tercera persona– i Enric Matarrodona interpreta el sabater d’Ordis, un personatge real, anomenat Antón Yglésies (1864-1943), a qui la mort del seu fill va fer embogir fins al punt d’intentar dirigir la tramuntana amb una canya, amb una actitud molt quixotesca, com ja ho va subratllar Eugeni d’Ors. Rosa Maria Oliveras dona vida a un altre personatge emblemàtic de l’Empordà: Lídia de Cadaqués, la Ben Plantada. La direcció escènica és de Jordi Coromina.

Com a cantants intervenen Clara Valero, Aina Cunill i el jonquerenc Quim Mandado, acompanyat en aquesta aventura pel bateria Martín Rodríguez, membre com ell de Sangtraït i LGP. En la part instrumental també hi ha, a part d’un quartet de corda i el clarinetista Albert Monjó, els dos components de Criatures: Ivo Jordà (gralla) i Marçal Ramon (acordió). Aquest gran esforç col·lectiu es completa amb el Cor de l’Empordà, el grup de teatre Esplais i l’Esbart Dansaire de Castelló i, aportant-hi la dansa contemporània, El Paller Inkiet.

Els assistents a les dues representacions rebran un programa de mà amb diversos textos introductoris i l’Auca del sabater d’Ordis, de Felip Vilà, les imatges de la qual també es projectaran durant aquest espectacle produït per l’Ajuntament de Castelló, amb el suport dels ajuntaments de Figueres i Ordis, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent de la UdG i la Institució de les Lletres Catalanes.

Com a preludi, aquest dissabte tindrà lloc a l’antic hospital de santa Caterina d’Ordis (20 h) una xerrada col·loqui sobre la Balada del sabater d’Ordis, amb Joan Ferrerós i Narcís Garolera, en què es llegiran fragments de l’obra amb Carles Coll interpretant al piano peces de l’espectacle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.