El circ escalfa Nadal en veles i teatres
Les aventures circenses eixamplen el radi d’acció de la plaça de Barcelona i arriben fins a Girona, Mataró i Terrassa
Nadal és un dels puntals del circ a Catalunya. Ho es de fa anys. Mentre que es manté l’interès a Barcelona amb actuacions que es desenvolupen tant en sales tancades i ja molt consolidades (Lliure de Gràcia, Ateneu Popular Nou Barris, Palau Sant Jordi...), també hi ha la constant presència dels Raluy (aquest any toca al Legacy, des que la família va dividir en dos la troupe i els carruatges). Girona vol guanyar-se el nom de plaça de circ fixa, gràcies al projecte de Genís Matabosch (aquest any ha mogut el Festival Internacional de Circ de Figueres a Girona), que ara, a més, reforça amb una pista que estarà oberta tot l’any. Terrassa (amb l’impuls del col·lectiu Tub d’Assaig 7.70) i Mataró (amb el suport dels de Cronopis) també son capitals del circ per aquestes dates. El circ contemporani i el clàssic ofereixen una variada proposta d’actuacions (i preus) molt adreçada a les tardes en què la canalla, que fa vacances, pugui sortir de casa i veure algun espectacle.
Ja fa 23 anys que l’Ateneu Popular9Barris munta el seu espectacle d’hivern. Aquest any, s’ha endarrerit una setmana l’estrena (prevista pel 15) a causa de la esió d’un artista. Començaran temporada aquest dissabte amb Nu, un treball dirigit per Quim Girón i que inclou Joan Català en la troupe. L’Ateneu li ha encarregat el projecte per ampliar la teatralitat i aconseguir una major projecció, un cop s’ha acabat l’estada a Nou Barris. S’allargarà fins al 20 de gener. Els premis Zirkòlika sempre s’han lliurat en una gala. L’objectiu era que algun dia pogués anar més enllà i fer una temporada o gira. El Born Centre Cultural ha donat l’oportunitat de fer temporada amb funcions el 21, el22 i del27 al 30 de desembre. Under, creat per Emiliano Sánchez Alessi, imagina un viatge amb un metro que connecta les grans capitals amb Barcelona.
El Lliure de Gràcia és l’espai per tancar la trilogia de la companyia Rhum. Presenten Rhumans. És l’espectacle més fosc i suggeridor i es va estrenar en el Grec passat i el va dirigir Jordi Aspa. Va començar funcions el 5 i s’allargarà fins al 30 de desembre. El Mercat de les Flors torna amb la tradició de posar un circ per Nadal. La iurta de Los Galindos fa dies que està plantada a la plaça Margarida Xirgu per representar el seu espectacle Udul. Fan funció el 22 i el 23 i del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener. El format clàssic de pista, números d’alt risc i pràcticament nul·la dramatúrgia són les claus del Circ Raluy Legacy, que enguany presenta #Themagicformula. Seran fins al 3 de març al Port Vell. Disposen de l’encant d’una vela i uns carros que evoquen la tradició de les seves cinc generacions d’artistes. En aquest espai, es marquen el repte de construir espectacles que connectin amb els espectadors d’avui. A Barcelona, també es programen algunes actuacions puntuals coincidint amb el cartell Barcelona Districte Cultural. Fins i tot L’Auditori inclou Rudo, de Manolo Alcántara, el 27 i el 30 de desembre a la seva programació. Al TNC hi ha una còmica acció de Jordi Oriol sobre el circ de les rareses, que Santiago Rusiñol va escriure a La niña gorda. (fins al 30 de desembre a la Sala Tallers). No és circ, però sí que parla de quan el Paral·lel s’omplia de barraques en les que convivien domadors, persones de físic estrafolari i artistes de molt diversa especialitat, en les primeres dècades del segle XX.
Fora de Barcelona
Genís Matabosch manté enguany la voluntat de fer un gran espectacle per Nadal a Girona amb el Gran Circ de Nadal. Aporta nous números però repeteix el format de circ de gel al Pavelló municipal de Fontajau. Seran nou representacions del 25 al 29 de desembre. El circ tindrà continuïtat al febrer amb el festival internacional a la devesa. I es programarà un festival d’humoristes (que van de Toni Albà a Edu Soto, Luís Piedrahita i El Sevilla), a la Cúpula de les Arts ja entrada la primavera.
Cronopis és un col·lectiu que treballa en la promoció i el desenvolupament del circ des de Mataró. Al seu local programen l’espectacle Kapdala, una obra que farà temporada des d’aquest dissabte fins al 3 de gener. L’Agenda de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) inclou tallers per a artistes de circ (de presència escènica i un altre de moviment). També dos formats de Casals de Nadal, que integra el circ en seu camp de recursos. Aquest matí (en sessió escolar), hi ha Kareoli, l’home roda al Teatre Foment Mataroní
Terrassa, amb la insistència dels artistes del Tub d’Assaig 7.70 i la complicitat del Centre Cultural Terrassa, signen una nova producció, i ja en són dotze, que es presentarà dissabte vinent a la tarda. Pel que fa a municipis que programen circ per aquest Nadal hi ha places com Sant Cugat del Vallès, Sant Pere de Ribes, Viladecans, Vilanova i la Geltrú, Reus, Rubí i Santa Coloma de Gramenet.
El Soleil torna a Barcelona en format ‘indoor’
El Cirque du Soleil va estrenar l’any passat amb Totem una nova etapa de temporada de pista a Catalunya. Des d’ara, clavaran la seva vela a Bellvitge. En comptes de tornar al costat del Fòrum de Barcelona, on s’havia representat Dralion (2005), Alegria (2007), Quidam (2008), Varekai (2010) i Corteo (2012), han trobat nou emplaçament a l’Hospitalet de Llobregat. Fins ara, la companyia manté la tradició de plantar un espectacle de vela en les diverses subseus cada dos anys. Aquest any, doncs, tocava descans. L’alternativa ha estat construir una programació indoor al Palau Sant Jordi, com feien quan la subseu era Barcelona. Així, es presenta Toruk, inspirada en la pel·lícula Avatar, de James Cameron Serà del 18 al 27 de gener. Aquest format es va estrenar el 2007 amb Delirium, al Palau Sant Jordi i es repetirà en altres ocasions, com ara amb el Dralion del 2013 i el Varekai del 2015, durant el parèntesi en què el Cirque du Soleil vva reduir molt les gires arran de comprovar la dificultat de captar el públic en els durs anys de crisi. La vela vinent serà, doncs, pel gener del 2020, però fonts del Soleil no descartaven que, ”amb els canvis d’estratègia”, pugui estar-se anualment a Bellvitge, més endavant.