Llibres

Viure i llegir la mar

Teresa Pascual presenta el llibre de poemes ‘Vertical’, premi Ausiàs March de Gandia, i Víctor Labrado, la novel·la ‘Veus, la mar’, premi Joanot Martorell

“Cada vegada més, som uns turistes davant la pròpia mar”, va afirmar Víctor Labrado

A finals de novem­bre es van donar a conèixer els gua­nya­dors de, per una banda, el 56è premi Ausiàs March de poe­sia, que va ser per a Teresa Pas­cual amb Ver­ti­cal, i de l’altra, el 40è premi Joa­not Mar­to­rell, que se’l va endur Víctor Labrado amb Veus, la mar. Ara s’han pre­sen­tat tots dos lli­bres, publi­cats per Edi­ci­ons 62.

En la roda de premsa hi van ser pre­sents els edi­tors Pilar Bel­tran i Jordi Cor­nu­de­lla a més d’Àlvar Gar­cia, en repre­sen­tació de l’Ajun­ta­ment de Gan­dia. Gar­cia va comen­tar que “pro­ba­ble­ment, és el pri­mer cop que es pre­mien a Gan­dia dos autors valen­ci­ans alhora”. Una altra coin­cidència és la temàtica mari­nera com a base, o com a part, de tots dos lli­bres. En aquest sen­tit, Cor­nu­de­lla va voler des­ta­car sobre el lli­bre de Pas­cual que “té un títol geomètric, però quan l’aca­bes de lle­gir, més que l’abs­tracció del pen­sa­ment, el que et deixa en el record és una molt agra­da­ble aroma de mar”.

Teresa Pas­cual (Grau de Gan­dia, 1952) és una poeta i tra­duc­tora con­so­li­dada. El seu pri­mer poe­mari, Flexo, ja va rebre el premi Senyo­riu d’Ausiàs March del 1987. Altres lli­bres seus són: Les hores (premi Vicent Andrés Estellés, 1988), Arena (1992), Cur­ri­cu­lum Vitae (1996), El temps en ordre (premi de la Crítica Serra d’Or 2003), Rebel·lió de la sal (premi de la Crítica Cata­lana 2009 i el de la Crítica dels Escrip­tors Valen­ci­ans), entre altres. És coau­tora, amb Karin She­pers, de la tra­ducció de la poe­sia com­pleta d’Inge­borg Bach­mann (1995). 

Sobre Ver­ti­cal, Pas­cual va comen­tar que el títol i l’obra s’ins­pi­ren “en la torre del rellotge dels magat­zems del moll de Grau de Gan­dia”. L’autora ha inda­gat en els seus orígens, en “l’herència dels cos­tums, de les for­mes de vida i de la llen­gua”.

El lli­bre està divi­dit en tres parts: Fils, Vidres i Tor­naràs a la mar, pre­ce­di­des d’un poema pro­e­mial i segui­des d’un epíleg amb qua­tre poe­mes. En la ter­cera part, la poeta ha vol­gut fer “una com­pa­ra­tiva entre les ciu­tats que viuen d’esquena al mar i les que hi viuen de cara”.

En el cas de Veus, la mar, és tot el seu con­tin­gut el que l’autor dedica a rei­vin­di­car la vida al mar.

Víctor Labrado (Sueca 1956) ha estat pro­fes­sor de llen­gua i lite­ra­tura en ense­nya­ment secun­dari. Entre el 2002 i el 2010 va ser coor­di­na­dor de la Bibli­o­teca Casa-Museu Joan Fus­ter. Com a nar­ra­dor ha publi­cat La mes­tra (1995) i una tri­lo­gia sobre la post­guerra: La guerra de qua­tre (2002), Quan anàvem a l’estra­perlo (2004) i No mataràs (premi Enric Valor de novel·la 2015). També els assa­jos El segle valencià (premi Man­co­mu­ni­tat de la Ribera Alta 2007) i Tirant, l’heroi fràgil (2014).

“Escrius un lli­bre perquè no saps què vols dir, contrària­ment al que se sol pen­sar. Per això faig pre­gun­tes. Tot i que si tenia un objec­tiu en escriure aquesta obra era posar la mar davant els lec­tors d’una manera dife­rent, perquè, cada vegada més, som uns turis­tes davant la pròpia mar”, va expli­car Labrado.

Per escriure aquest lli­bre breu però intens, com un dels deli­ci­o­sos arros­sos mari­ners que admet haver assa­bo­rit, Labrado es va entre­vis­tar amb molta gent rela­ci­o­nada amb el mar, entre els quals, una quin­zena de patrons de vai­xell, que “són la mino­ria selecta, els líders, per­so­nes de grans solu­ci­ons”.

Tot ple­gat ha estat una feina de qua­tre anys per “reco­llir la veu oral dels mari­ners”, tot i que com­bi­nant “la llen­gua culta, la col·loquial i la mari­nera”, perquè, segons explica, si l’hagués escrit com par­len els mari­ners, “pocs ho podrien enten­dre”.

L’autor defensa que és “una novel·la sense ficció, perquè és prosa, és nar­ra­tiva, té un fil que va de prin­cipi a final, uns fets i unes con­seqüències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.