Divuit anys després, per fi

L'Ajuntament de Reus col·locarà enguany l'escultura que Manel Llauradó va crear l'any 1992

L'Ajun­ta­ment de Reus col·locarà en breu a la plaça del Balu­ard l'escul­tura De l'inici al finit, que l'artista Manel Llau­radó va crear l'any 1992 amb motiu de l'Olimpíada Cul­tu­ral i de la desig­nació de Reus com a sub­seu olímpica d'hoquei. Diver­ses vicis­si­tuds que ha pas­sat l'escul­tura, la més impor­tant de les quals va ser la pèrdua d'algu­nes de les peces que la com­po­nen, ha pro­vo­cat que s'hagi espe­rat 18 anys, tot un rècord, per emplaçar l'obra a la via pública de la ciu­tat.

Dins el furor escultòric que li ha aga­fat a l'Ajun­ta­ment aquest 2010, en què cinc nous grups artístics llui­ran a la via pública, s'afe­geix ara l'obra de Manel Llau­radó (Reus, 1959), que l'any 1992 va rebre l'encàrrec de l'Olimpíada Cul­tu­ral de crear una obra jun­ta­ment amb els també escul­tors Rufino Mesa i Sal­va­dor Juan­pere. Els tre­balls de Mesa i Juan­pere s'exhi­bei­xen des de lla­vors (a l'entrada del pavelló olímpic, la del pri­mer, i a la rotonda de la car­re­tera de Fal­set, el segon), però no el de Llau­radó, que en un prin­cipi no es va mos­trar gaire con­forme amb l'emplaçament que pro­po­sava l'Ajun­ta­ment per a De l'inici al finit. Final­ment, l'any 2002 l'Ajun­ta­ment va anun­ciar que l'escul­tura s'ins­tal·laria a la plaça del Balu­ard quan estigués refor­mada. Les obres no es van dur a terme fins dos anys després i quan va ser el moment de treure la pols a l'escul­tura i col·locar-la a la plaça, es va fer evi­dent el des­as­tre. L'obra havia estat guar­dada en una nau de les bri­ga­des muni­ci­pals, que es va ensor­rar a causa d'unes for­tes plu­ges, segons es va expli­car lla­vors, tot pro­vo­cant alguns des­per­fec­tes a l'escul­tura. Com que l'edi­fici amenaçava ruïna, tot el que hi havia emma­gat­ze­mat es va tras­lla­dar amb pres­ses a una altra nau. En el procés de tras­llat es van extra­viar algu­nes peces de l'escul­tura, en con­cret les d'acer ino­xi­da­ble, pèrdua de la qual ningú no es va ado­nar fins que va arri­bar el moment d'ins­tal·lar l'escul­tura a la plaça del Balu­ard. El mateix Llau­radó va rebre l'encàrrec de res­tau­rar l'escul­tura, que fa gai­rebé tres metres d'altura, però la fone­ria bar­ce­lo­nina que l'havia creat dotze anys enrere havia tan­cat el negoci. Final­ment, un fone­dor de Reus es va encar­re­gar de tro­bar l'empresa ade­quada i l'escul­tura ha estat repa­rada. «Només he super­vi­sat la feina, que sé que ja s'ha rea­lit­zat. L'Ajun­ta­ment encara no m'ha comu­ni­cat la data de la ins­tal·lació», ha expli­cat a El Punt Manel Llau­radó.

L'autor comenta que 18 anys després, De l'inici al finit està ple­na­ment vigent («és una obra atem­po­ral»). El retard, però, va fer que no estigués moti­vat a con­ti­nuar una car­rera artística molt pro­me­te­dora i que ja l'havia pro­jec­tat fora de Reus. O, com a mínim, en va ser una de les cau­ses. El reu­senc for­mava part de la potent gene­ració d'artis­tes locals dels anys vui­tanta que va acon­se­guir el reco­nei­xe­ment fora de Reus. Tres de les seves obres for­men part del fons d'art con­tem­po­rani de la ciu­tat, que l'Ajun­ta­ment no amplia des de fa dos anys, en què va subs­ti­tuir el premi d'adqui­sició d'obra per al fons pel premi beca Cal Massó. «Faig escul­tu­res per encàrrec, fei­nes figu­ra­ti­ves, però aque­lla etapa. que em va agra­dar molt viure, ja es va aca­bar. A vega­des les coses no només depe­nen de tu per con­ti­nuar fent-les», refle­xi­ona. Manel Llau­radó ha excel·lit en aquests anys en l'ofici de cons­truc­tor de gegants i de bes­ti­ari fes­tiu, tant de Reus (el gegant Car­ras­clet, l'àliga, el ball de cava­llets, el bou, el lleó, la víbria i el basi­lisc) com d'altres loca­li­tats, com Almos­ter, Cas­tell­vell del Camp, Salou, Ascó, el Cat­llar o Santa Oliva.

De la naixença a la mort

El crític d'art i professor Abel Figueres definia amb aquestes paraules De l'inici al finit al catàleg de l'exposició Art al carrer, que va muntar el Museu d'Art i Història de Reus l'any 2005: «L'obra està constituïda per tres arcs apuntats amb una escala i unes proporcions humanes. Cada peça està composta de dos materials metàl·lics propers però de textura i color diferents; ferro fos o acer oxidat a la part inferior i acer inoxidable a la part superior. Els tres arcs estan situats de costat i de manera correlativa. El del mig roman incomplet. Per terra, una línia corba contínua en forma d'essa –feta de planxa retallada i de 25 centímetres d'amplada– serpenteja per sota de cada arc com si es tractés de portes que s'han de travessar o d'un camí que s'ha de seguir. El conjunt sembla insinuar l'inici d'una trajectòria que, com indica el mateix títol, ens pot dur a l'infinit. I, com recorda l'autor en la seva proposta de treball, «pot ésser l'escenografia plàstica d'un trajecte traçat d'antuvi, en el qual hi som tots inclosos, des de la naixença fins a la mort».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.