Llibres

De Palol, dramaturg

Iolanda Vila ha recuperat tres obres de teatre inèdites de Miquel de Palol i Felip en el llibre ‘Obra teatral completa’, fruit de la seva tesi i de la Beca Valvi 2018

“Ara ja està força endreçat el llegat de Miquel de Palol, excepte la seva obra periodística”, diu Iolanda Vila

La filòloga Iolanda Vila Serra (Porqueres, 1979) ja fa uns anys que investiga l’obra de Miquel de Palol i Felip (Girona, 1885-1965), un autor conegut sobretot per la seva poesia i que dona nom al guardó d’aquest gènere dels Premis Literaris de Girona. Però els interessos creatius de Miquel de Palol eren més amplis: ja ho va recordar Vila, amb la reedició que va fer –a partir del treball de recerca que en va fer per al doctorat en filologia catalana– de la seva novel·la Camí de llum, publicada el 2009 dins la Biblioteca Fundació Valvi de Curbet Edicions. I ahir Vila va presentar a la Fundació Valvi de Girona el llibre Obra teatral completa (1899-1935), que reuneix set obres escrites per Miquel de Palol, tres de les quals es poden considerar inèdites o molt poc conegudes, complementades amb l’anàlisi que Iolanda Vila va realitzar sobre aquestes obres i el seu context històric i literari per a la seva tesi doctoral. Aquest projecte va ser premiat l’any passat amb una Beca Valvi, i aquest volum de 686 pàgines s’ha publicat també a la Biblioteca Fundació Valvi de Curbet, un dels primers títols de la qual va ser Jueus, una de les set obres incloses també a Obra teatral completa, llavors recuperada amb pròleg i edició de Pep Vila, que en va llegir un fragment en l’acte d’ahir. La presentació va anar a càrrec de Vila, la directora de la seva tesi, Mita Casacuberta, i l’escriptor Miquel de Palol i Muntanyola, net del poeta i dramaturg. També hi van assistir la seva filla Maria; la directora dels serveis territorials de Cultura, Carme Renedo; el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, i el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech.

“M’agrada molt el modernisme gironí i, quan havia de triar un tema per a la meva tesi, Mita Casacuberta em va suggerir Miquel de Palol i, especialment, el seu teatre, perquè estava molt poc explorat”, va dir ahir Iolanda Vila, professora de l’escola Vedruna de Girona. Vila ha gaudit d’un gran suport per part de la família De Palol, que li va facilitar l’accés als papers de l’escriptor ja abans de ser dipositats a l’ Arxiu Municipal de Girona . D’aquesta manera, a part de les obres més conegudes i representades de Miquel de Palol –L’enemic amor, Senyoreta Enigma i Les petites tragèdies, totes tres editades el 1921–, Vila també ha pogut recuperar Cadenes, representada només una vegada; El clavell roig i Les dugues cartes, una obra “completament perduda que va escriure amb només 14 anys i que trenca amb el tòpic que la poesia va ser la seva primera gran vocació literària”, segons Vila, que considera que “ara ja està força endreçat el llegat de Miquel de Palol, excepte la seva obra periodística”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.