TONI SALA

Escriptor

“La llengua et dóna el paisatge”

MARINA
Autor:
Toni Sala
Editorial:
Edicions 62
Pàgines:
141
Preu:
18,50 euros

Ha pagat el deute que tenia amb la Costa Brava?

Podríem dir que sí, perquè jo vaig néixer a Sant Feliu de Guíxols i era clar que en un moment o altre ambi­en­ta­ria un lli­bre en el pai­satge que conec millor.

Manté que amb Marina tanca una tri­lo­gia –amb Pere Marín i Roda­lies– en què el pai­satge té un pes cab­dal.

Té molt de sen­tit que l'última obra que m'he plan­te­jat amb aquest esquema s'ambi­enti a la Costa Brava, perquè recrea el pai­satge que em va for­mar i, a més, a través d'un pro­ta­go­nista que també torna al seu pai­satge d'infan­tesa a la recerca d'un món per­dut i ide­a­lit­zat.

Una mica ago­sa­rat endin­sar-se en un ambi­ent que ha estat retra­tat fins a la saci­e­tat per autors com ara Josep Pla, Víctor Català i Joa­quim Ruyra.

Era ine­vi­ta­ble que si volia escriure sobre la Costa Brava m'emmi­rallés en els escrip­tors que han mar­cat la lite­ra­tura cata­lana del segle XX. A aquests tres també cal afe­gir Gaziel. He mirat de seguir la veta del seu lle­gat, però me l'he fet meu per par­lar d'aquells temes que m'interes­sen. La llen­gua és la que et dóna el pai­satge i, alhora, és el pai­satge el que et pro­por­ci­ona la llen­gua amb què des­criure'l. Tot i que tor­nar a ofe­rir una mirada a un pai­satge que ha estat molt explo­tat literària­ment no és fàcil. No ho havia fet fins ara perquè no m'hi atre­via.

Els trets biogràfics del pro­ta­go­nista són clara­ment bus­cats.

De fet, tots els meus lli­bres són auto­bi­ogràfics. El pro­ta­go­nista a Marina es diu Toni, però si s'hagués dit Pepet també se'm reco­nei­xe­ria.

En Toni no ho passa gaire bé en el lli­bre. Pes­si­misme o rea­lisme?

Això sem­pre passa amb els meus lli­bres, que em trobo lec­tors que em diuen que són molt negres. I no és cert! Marina, també és un lli­bre opti­mista encara que toqui els aspec­tes més durs de la vida. Però són aspec­tes neces­sa­ris d'afron­tar, encara que no ens agradi i els defu­gim.

Els per­so­nat­ges feme­nins no sur­ten gaire ben parats en la novel·la

Un dels temes que més m'interes­sava reflec­tir en la novel·la era el de les rela­ci­ons entre sexes i també el del mal­trac­ta­ment a les dones. Les per­so­nes ens movem en relació amb la moral, perquè mai no hi ha algú que sem­pre sigui bo o sem­pre sigui dolent. Les cir­cumstàncies ens mar­quen i ens fan decan­tar cap un extrem o cap a un altre. Amb aquest prisma crec que hi ha tres àmbits que ens envol­ten i que ens dema­nen una res­posta: el racisme, el tracte amb els ani­mals i el mas­clisme. El més des­car­nat, el que menys s'amaga és aquest últim.

Per què?

Perquè hem après a viure-hi, a nor­ma­lit­zar-lo. O ens diuen res les pros­ti­tu­tes de car­re­tera mig des­pu­lla­des mos­trant-se com si fos­sin carn per ven­dre? La nos­tra indi­ferència ens defi­neix com a soci­e­tat. La violència de gènere que surt a Marina no podia ser maqui­llada, perquè el que m'interes­sava era plas­mar-lo tal com és i, alhora, plan­te­jar al lec­tor fins a quin punt no era ine­vi­ta­ble.

Vostè defensa en aquesta nar­ració que en les rela­ci­ons de pare­lla sem­pre hi ha un punt de violència.

Perquè és cert. I en la novel·la en surt tota una gra­dació. Des de l'home de qua­ranta anys que es lliga una ado­les­cent fins al sepa­rat que pegava l'exdona. Però també els per­so­nat­ges mas­cu­lins cre­uen que són mal­trac­tats, perquè l'home de qua­ranta anys veu com l'ado­les­cent el porta allà on vol i el sepa­rat culpa l'exdona de la seva misèria actual.

Del viatge del pro­ta­go­nista al món per­dut de la infan­tesa, queda el dubte de si real­ment li ser­veix per a alguna cosa.

En Toni, un pro­fes­sor que ha pas­sat per una època dolenta i que no veu tan lluny el suïcidi torna a la Costa Brava amb l'objec­tiu de recu­pe­rar un pas­sat que ha ide­a­lit­zat i que, de fet, està con­vençut que li pot donar res­pos­tes a una vida actual a la qual no troba sen­tit. És una fan­ta­sia que sen­tim tots.

I quan arriba s'adona que la gent del seu pas­sat està tan o més feta malbé que ell mateix.

Li han can­viat tot, i per això torna cap a casa. Crec que és un èxit, perquè acon­se­gueix resol­dre una història del pas­sat que havia que­dat des­lli­gada. Per això rei­vin­dico que és un lli­bre opti­mista. Però l'última inter­pre­tació sem­pre la deixo a les mans del lec­tor.

Vostè ha tocat altres gèneres, però sem­bla còmode amb la novel·la.

La novel·la és el gènere que em per­met expres­sar-me millor, dins les meves pos­si­bi­li­tats. Si pogués i, en sabés, faria poe­sia, però no la tinc pas a l'abast.

S'acosta Sant Jordi. Què pensa l'escrip­tor d'aquesta festa?

Ara mateix que és un pal! Des del tipus d'escrip­tor que sóc jo és un rot­llo, perquè segur que et toca al cos­tat d'un pri­mera espasa que en firma cent i tu tan sols deu. És un espec­ta­cle més, i jo no sóc gaire de fes­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.