Art

Un tapís de palla per al Grau-Garriga

Diumenge vinent obrirà les seves portes a Sant Cugat del Vallès el Centre Grau-Garriga, el primer centre d’art tèxtil contemporani de tot l’Estat, creat a partir del projecte originari de l’artista santcugatenc Josep Grau-Garriga (1929-2011), impulsor de l’Escola Catalana del Tapís. Aquest nou equipament cultural comença la seva activitat amb la inauguració, el mateix diumenge a les 12 del migdia, de l’exposició Cent anys de tapís a Sant Cugat, comissariada per Pilar Parcerisas. L’artista Carles Delclaux, que des de fa anys té el seu taller al castell de Medinyà, ha cedit diversos tapissos per a aquesta exposició, però també n’ha creat un de nou, titulat Apol·lo i teixit amb palla i altres materials, com ara or, plata i seda. Apol·lo fa referència tant a la papallona d’aquesta espècie que apareix en el tapís com a la mitologia grega.

Quan Delclaux estava enllestint aquest nou tapís de dos metres per dos metres, Parcerisas i un equip de filmació el van visitar per realitzar un documental sobre el treball d’un dels últims artistes del tapís a Catalunya. Delclaux (Sant Cugat del Vallès, 1951) va dirigir l’Escola Catalana del Tapís a la seva localitat natal a principis dels anys setanta, abans de traslladar-se amb els seus telers a Girona, on va continuar la seva activitat pedagògica –va ser professor de l’Escola Municipal d’Art– i va col·laborar amb destacats artistes d’altres disciplines. Entre la mitja dotzena de tapissos que exposarà a Sant Cugat, n’hi ha alguns que són creacions totalment seves –Jo Fontserè, Tu Fontseràs, Ell Fontserè, un homenatge al seu amic Carles Fontserè, amb els colors de la bandera republicana– i altres fets juntament amb artistes com ara Joan-Josep Tharrats i Josep Royo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.