Altres

L’escriptor Jaume Cabré, la cuinera Carme Ruscalleda i el Museu de Lleida, Premis Nacionals de Cultura

El CoNCA reconeix també la compositora Clara Peya, l’editora Maria Bohigas, la historiadora de l’artJosefina Matamoros i l’escultor Josep Ponsatí

El Col·legi d’Arquitectes, Federació d’Ateneus de Catalunya i la fira d’espectacles literaris Litterrarum Móra d’Ebre

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha anunciat aquest dimecres els Premis Nacionals de Cultura 2019, que aquest any han reconegut Jaume Cabré, Maria Bohigas, Carme Ruscalleda, Clara Peya i el Museu de Lleida, entre altres. La cerimònia de lliurament d’aquests guardons, els més rellevants que atorga la Generalitat en l’àmbit cultural, es farà el dijous 4 de juliol al Teatre L’Artesà d’El Prat de Llobregat, a punt de reobrir les seves portes.

En la seva 44 edició, els premis han distingit en el terreny literari l’editora de Club Editor i traductora Maria Bohigas i l’escriptor Jaume Cabré, autor de títols com Senyoria (1991), L’ombra de l’eunuc (1996), El sentit de la ficció (1999), Les veus del Pamano (2004) o Jo confesso (2011). El CoNCA també ha guardonat a Litterarum Móra d’Ebre – Fira d’espectacles literaris amb el Premi Nacional de Cultura per “construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana”.

Els Premis Nacionals de Cultura 2019 han volgut reconèixer en l’àmbit artístic Josefina Matamoros, ambaixadora a la Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda. Matamoros ha estat al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i com a directora del projecte del Musée d’art moderne de Céret. L’altre permiat en aquesta àmbit ha estat l’escultor Josep Ponsatí, que va introduir el minimalisme escultòric a Catalunya amb les seves singulars peces inflables de dimensions monumentals integrades al paisatge.

Per reconèixer la innovació, els Premis han distingit la compositora i intèrpret Clara Peya, “veu transgressora capaç d’hibridar la música de cambra, el jazz, el pop i l’electrònica, fidel al seu piano i compromesa amb la llibertat d’expressió en escena”.

La gastronomia s’ha incorporat enguany als Premis amb el guardó atorgat a Carme Ruscalleda, xef de l’icònic restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, recentment tancat. Segons el jurat del CoNCA, la popular cuinera és “capaç de combinar l’avantguarda i la tradició culinària del país des de la reivindicació del producte arrelat al territori”.

Tres entitats

Els Nacionals de Cultura han guardonat tres entitats, el Col·legi d’Arquitectes, la Federació d’Ateneus i el Museu de Lleida, per la seva contribució “a la construcció del país amb la conservació i difusió del nostre patrimoni artístic i de la nostra identitat compartida”.

Al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya li ha reconeix “l’extraordinària tasca” que “ha permès prestigiar el nostre patrimoni arquitectònic i urbanístic i consolidar un arxiu de referència en l’àmbit nacional i internacional”.

El CoNCA destaca la tasca de la Federació d’Ateneus de Catalunya la tasca “canalitzadora de la llarga i valuosa tradició ateneista catalana en la defensa de la cultura i la llengua pròpies”.

Al Museu de Lleida el premia “pel servei que fa al territori i la rellevància de la seva col·lecció, fruit de la concentració i la fusió de béns arqueològics, col·leccions antigues i art de diverses disciplines i objectes artístics”

Els Premis Nacionals de Cultura celebren el 2019 la 44 edició i per onzè any consecutiu són concedits pel plenari del CoNCA, que actualment està format per Carles Duarte, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola.

Com ha destacat el Consell, en els premiats d’enguany hi conflueixen “l’excel·lència i la innovació, així com una visió integral del territori —de la Catalunya Nord a les Terres de l’Ebre, de Barcelona a Lleida— i una àmplia representació generacional”. S’ha volgut reconèixer a “exponents de la cultura popular i també de l’avantguarda artística, i reivindiquen el paper fonamental de la dona en la vida cultural”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia