Llibres

Explicar un univers

‘Angèlica i Rafel’ de Miquel de Palol tanca el cicle ‘Matar el monstre’ (Comanegra), una sèrie de novel·les d’alguns dels millors escriptors de la literatura catalana

L’anàlisi política de Palol no és xarona ni marcada pel patrioterisme

Amb Angèlica i Rafel de Miquel de Palol Coma­ne­gra tanca el cicle Matar el mons­tre, una sèrie de set novel·les d’alguns dels millors escrip­tors de la lite­ra­tura cata­lana, ini­ciat ara farà un any i mig amb la data 1818 sig­nada per Ada Cas­tells. Tot par­teix d’una picada d’ullet als clàssics gòtics quan l’estiu del 1816 un grup d’escrip­tors van reu­nir-se en una mansió de la riba del llac Léman i es van rep­tar a escriure una història de mons­tres. D’allà va for­jar-se la novel·la Frankens­tein or The Modern Pro­met­heus de Mary She­lley (publi­cada el 1818). Dos segles després, l’edi­to­rial Coma­ne­gra reu­nia set autors i els seus edi­tors a la fàbrica Leh­mann per acor­dar els ter­mes del pro­jecte Matar el mons­tre.

La trama gòtica ha tin­gut uns acci­den­tals punts de con­fluència i unes dates reve­la­do­res, on Mar Bosch, Julià de Jòdar, Susanna Rafart, Núria Cade­nes i Jordi Coca ens han por­tat fins a Palol, que amb una novel·la d’espies malen­co­ni­o­sos, ambi­en­tada en el 2018, fa una lec­tura de l’actu­a­li­tat amb els ingre­di­ents que més li agra­den i que han donat relleu a mol­tes de les seves novel·les: diàlegs con­duc­tors, des­crip­ci­ons poètiques, debat intel·lec­tual i d’idees, ele­ments d’auto­ficció, dosis de matemàtiques i per­so­nat­ges que tre­nen la trama a través de màximes, sentències, cites i fra­ses filosòfiques. Entrar en l’uni­vers Palol implica accep­tar l’aven­tura de la cul­tura, i si en la pre­sen­tació fa uns dies a la lli­bre­ria Laie es va esmen­tar de nou el tòpic de la difi­cul­tat, no cal dir que el lec­tor ha de par­ti­ci­par en la seducció del pen­sa­ment, que és equi­va­lent a la pulsió sexual que guia la pare­lla prin­ci­pal i el reguit­zell d’espies immer­sos en una soci­e­tat a punt de clau­di­car davant les vagues, la brutícia i les contínues referències a la crisi entre Cata­lu­nya i Espa­nya. L’arte­facte flu­eix perquè esta­bleix una relació tàcita amb el lec­tor, però també pel ritme i pel mateix movi­ment que impulsa els espies melan­gi­o­sos que par­ti­ci­pen en la bibli­o­teca mòbil, on sem­blen els àngels de Wen­ders a Cel sobre Berlín. L’anàlisi política no és xarona ni mar­cada pel patri­o­te­risme sinó que ve de lluny: de model social, d’estil musi­cal, d’una tendència bar­roca o neo­bar­roca que impregna el labe­rint on un es pot per­dre i jugar a la deriva pels seus car­rers. D’Angèlica i Rafel se’n podrien extreure un volum d’afo­ris­mes o un bon lli­bre de poe­mes, però l’arqui­tec­tura de la novel·la marca.

Els direc­tors de la col·lecció han estat el filòleg Fran­cesco Ardo­lino i l’edi­tor Jordi Puig, que han vol­gut fer un salt mor­tal de sor­tida. Puig afirma: “Des d’un pri­mer moment vam pen­sar que Palol era un autor òptim per tan­car una col·lecció com aquesta, i no hi havia ningú en la lite­ra­tura cata­lana més indi­cat per aga­far la figura ato­nyi­nada d’aquest Fran­cesc Cas­tany que neix el 1818 i malda perquè la seva ali­ne­ació astral s’acabi com­plint. El lec­tor del Palol geòmetra hi té una nova fita.” I no ha estat fàcil, perquè con­ti­nuar una línia, ni que sigui dis­contínua, va ser accep­tat per Palol més com un al·lici­ent que com un han­di­cap.

A Puig li consta que hi ha gent que l’està seguint tota en ordre cro­nològic estricte: “Ens en van arri­bant impres­si­ons i estic con­vençut del que se’n recull, del viatge, però la col·lecció no està pen­sada per haver-li de ser fidel al con­junt: el que em fa més feliç és veure néixer bones novel·les que no hau­rien nas­cut d’altra manera i que el lec­tor fidel a cadas­cun dels autors pugui atan­sar-s’hi sense més com­ple­xos. Qui vul­gui jugar-hi una mica més, té ingre­di­ents per fer-ho, però no posem pedres a les saba­tes ni bros­ses a l’ull, em sem­bla.”

Palol observa la pei­xera del món a través dels seus per­so­nat­ges: “La justícia com un exer­cici capritxós d’usura moral.” O una altra: “Ja no s’esforça ningú a tro­bar la gran veri­tat arti­cu­lada al vol­tant d’un únic con­cepte d’expli­car el món, perquè tal ope­ració intel·lec­tual ha cai­gut en descrèdit.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.