la crònica

«El món, per als editors!»

La diada a Girona comença, des de ja fa qua­tre anys, amb un esmor­zar a la seu dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Cul­tura i Mit­jans de Comu­ni­cació a Girona, a la qual es con­vida escrip­tors, edi­tors, lli­bre­ters i la premsa, per ini­ci­a­tiva del dele­gat del Govern, Jordi Mar­ti­noy, que exer­ceix d'amfi­trió ensems amb Miquel Sit­jar, el direc­tor dels ser­veis. Ahir, però, hi havia un con­vi­dat d'excepció, l'alcalde de Pala­fru­gell, Sergi Sabrià. És que les dotze hores de lec­tura de l'obra de Pla que, des de fa pre­ci­sa­ment dotze anys, se cele­bra a Pala­fru­gell orga­nit­zada per la fun­dació que porta el nom de l'insigne escrip­tor, es va tras­lla­dar durant la pri­mera hora i mitja a la casa Sol­terra, al car­rer Ciu­ta­dans. El motiu era que l'obra objecte de lec­tura va ser Girona, un lli­bre de records. Després que esgo­tes­sin el seu torn de lec­tura, retrans­mesa en directe al Tea­tre Muni­ci­pal de Pala­fru­gell, Sabrià, Mar­ti­noy i d'altres, men­tre els escrip­tors eren al pati, retra­tant-se, va tocar lle­gir. Tres minuts de lec­tura per torn i un pilot ver­mell t'avisa que has de mar­car el punt en què aca­bis, perquè així qui ve després sap des d'on ha de par­tir. A fora, con­ti­nu­ava la con­versa, els cafès, els sucs i els crois­san­tets. Vénen a la memòria con­ver­ses a mig fer amb Àlex Hernández, salu­ta­ci­ons amb Car­les Sala, Maria Mercè Roca, Josep Maria Fona­lle­ras, Carme Renedo, Gerard Bagué, el fotògraf Pep Igle­sias, i també la cali­desa de Rosa Gil.

L'esmor­zar d'ahir, a més, també tenia leit­mo­tiv: retre un home­natge als edi­tors giro­nins, per­so­ni­fi­cats en Manuel Costa-Pau (Lli­bres del Segle), home vene­ra­ble i més que edi­tor, que també, acti­vista cul­tu­ral. Va ser ell qui va par­lar després de Jordi Mar­ti­noy. Va ser ell qui va defi­nir l'edi­tor com a «lle­tra­fe­rit i romàntic», i als edi­tors giro­nins els va reco­ma­nar fugir «d'aquest fàstic de la con­dició de local», perquè els edi­tors són «tan o més grans que qual­se­vol indus­trial», i els va ins­tar a reconèixer la seva veri­ta­ble pro­jecció: «Som fabri­cants, per­ta­nyents a la indústria cul­tu­ral, uti­lit­zant aquest terme amb ten­dresa, que som a Girona, però per­ta­nyem a un àmbit molt més extens, molt gran, a un domini lingüístic que va de Sal­ses a Guar­da­mar», i és per això que el veterà edi­tor va voler adreçar a tots els edi­tors una «feli­ci­tació extensa i sen­tida». Costa-Pau va posar com a exem­ple Dal­mau Car­les, que va enge­gar la seva edi­to­rial el 1904 i va acon­se­guir una nota­ble pro­jecció inter­na­ci­o­nal. Dal­mau Car­les va ser­vir a Costa-Pau per rei­vin­di­car, per als edi­tors giro­nins, «una manera de ser amb mires amples en el món, gent digna i capa­ci­tada per ocu­par un lloc al món», perquè el món, segons ell mateix, per­tany als edi­tors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.