La nació de les lletres

La pluja no va deslluir la diada, però va obligar a suspendre actes i a protegir els llibres de les parades amb plàstics

Tot i la humi­tat ambi­en­tal, els car­rers i les pla­ces de les prin­ci­pals pobla­ci­ons giro­ni­nes es van tor­nar a omplir ahir d'un públic nombrós, atret pel reclam colo­rista dels lli­bres i les roses, tot i que les por­ta­des dels pri­mers van lluir menys que en altres oca­si­ons pels plàstics que els pro­te­gien de la pluja. En mol­tes loca­li­tats que demà han estat cri­da­des a les urnes, ahir ja n'hi havia unes quan­tes de repar­ti­des estratègica­ment per reco­llir un abun­dant vot anti­ci­pat que fa pre­veure una esplèndida quarta ton­gada de con­sul­tes sobre la inde­pendència. A Girona, un altre al·lici­ent per sor­tir a fer un volt era poder visi­tar per pri­mera vegada la nova seu de la Gene­ra­li­tat a l'antic hos­pi­tal de Santa Cate­rina, on ahir va haver-hi cues per des­co­brir la trans­for­mació d'aquest des­ta­cat edi­fici històric de la ciu­tat.

Els grans pro­ta­go­nis­tes de la jor­nada van ser, com sem­pre, els escrip­tors: autors com ara Núria Espo­nellà, Maria Mercè Roca, Assumpció Can­ta­lo­ze­lla, Xavier Cor­ta­de­llas, Lluís Mun­tada, Josep Maria Fona­lle­ras, Josep Camp­majó, Joan-Daniel Bez­so­noff, Car­les Ginés, Car­les Mon­gui­lod i Clàudia Pujol, molts dels quals van assis­tir a l'esmor­zar lite­rari que la Gene­ra­li­tat va ofe­rir al matí als Ser­veis Ter­ri­to­ri­als de Cul­tura, van vol­tar després de parada en parada per la Ram­bla de Girona, per entrar en con­tacte directe amb els lec­tors i sig­nar lli­bres. Com deia en el seu bloc Camp­majó, últim premi Casero, res­pecte al seu debut com a autor pro­ta­go­nista de la diada: «M'ho penso pas­sar millor que mai. Un con­sell: ram­ble­jeu, gau­diu, reme­neu. Lle­giu. Feu-me cas!»

També el con­se­ller Joa­quim Nadal va acon­se­guir arri­bar ahir al ves­pre a la Ram­bla de Girona, a temps encara per par­ti­ci­par en la recta final de la diada com a autor en pro­moció del seu últim lli­bre, Moments de Girona.

Èxit del vot anticipat

En el lloc més insospitat, apareixia una urna. Aquesta és la sensació que tenia ahir el passejant que voltava entre les parades de la Rambla i de la plaça de Catalunya de Girona. I el mateix es podria dir de la resta de localitats on demà els ciutadans podran donar lliurement la seva opinió sobre el futur d'aquest país.

Les consultes sobre la independència del 25-A van tenir una etapa pròleg molt esperançadora durant el 23-A: sense que hi hagi dades oficials, es pot parlar de centenars, probablement milers, de vots anticipats. «Ja hem omplert una urna i en aquesta potser ja hi ha unes 400 paperetes», deien ahir a les 3 de la tarda els voluntaris d'una de les parades de les consultes, a la plaça de Catalunya. Ni l'hora ni la pluja eren ideals per sortir al carrer a voltar i votar, però els dos joves voluntaris eren optimistes: «Millor que plogui a aquesta hora que no més tard.»

Les urnes es van convertir d'una manera natural en un element més del paisatge de la diada de Sant Jordi, entre llibres i roses, partits polítics i entitats esportives, emissores de ràdio i esglésies evangèliques: una mostra àmplia i diversa d'una societat civil madura que, evidentment, té dret a decidir el seu futur com a col·lectivitat i ara vol exercir aquest dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.