Cultura popular

La baixada

de raiers de Coll de Nargó, ahir
cultura popular

Els raiers busquen el reconeixement de la Unesco

redacció

Les dues associacions catalanes de raiers s’han unit amb altres associacions de diferents països europeus per demanar que la Unesco declari aquest ofici Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L’anunci va coincidir ahir amb la 30a edició de la Baixada de Raiers de Coll de Nargó, una celebració que va acabar amb una ofrena floral a la Font de la Dona del Raier, en honor a totes les dones que cuidaven la casa i la família en absència dels raiers.

La baixada de Coll de Nargó és la més antiga de Catalunya, tot i que no és tan coneguda com la de la Pobla de Segur, que ja suma 41 edicions de la festa de la baixada dels raiers. Totes dues associacions que les organitzen, els raiers de la Ribera del Segre i els de la Noguera Pallaresa, s’han sumat a la petició de reconeixement per part de la Unesco. Ahir es va celebrar a Àustria la trobada internacional de raiers, on un dels temes més importants que es va tractar va ser la preparació de la candidatura.

La declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat és, segons els raiers, vital perquè no es perdi aquesta tradició de transport fluvial dels troncs de fusta. De fet, els rais són grups de troncs relligats els uns amb els altres, que ha estat durant segles la manera més pràctica de fer baixar els troncs des de les capçaleres dels rius fins a les ciutats, on eren transformats pels artesans, primer, i les indústries, després. Les associacions catalanes feia temps que treballaven per impulsar la candidatura per al reconeixement internacional d’aquest ofici històric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia