Cultura popular

Aletes de 9 a Llorenç

Els 3 de 9 de la Jove de Tarragona i la Colla Joves animen una jornada de treva, amb la majoria de colles descansant i amb l’actualitat centrada en els canvis aprovats per la comissió sobre el Concurs del 2020

Llorenç del Penedès, un dels feus castellers del calendari tradicional, va ser l’escenari de l’única diada de relleu d’un cap de setmana de treva en espera del duel de dijous a la Bisbal del Penedès, una mena d’O.K. Corral casteller, amb la Colla Vella, els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves marcant territori.

Precisament la Colla Joves, amb ressaca de la Firagost de dimecres, era una de les actuants ahir a Llorenç, on va obrir plaça amb un 3 de 9 que va anar al límit (va ser salvat per la perícia d’un torpedinat pilar de la dreta) i, tot seguit, va quedar a mitges amb el 5 de 8, que va petar després de la coronació. La caiguda no va alterar, però, els plans de la colla, que va acabar amb el 3 de 8 amb el pilar i el pilar de 6.

La millor actuació la va firmar la Jove Xiquets de Tarragona, amb el 5 de 8 d’entrada, un castell que, per convertir-se en supercatedral i atès el perfil de tronc de la colla, tècnic més que de resistència, ha de guanyar segons al cronòmetre. La Jove va continuar amb l’estrena del 2 de 8 –ben folrat–, va culminar el triplet tot elevant l’aposta amb el 3 de 9 –mantingut sota control– i va rematar la feina amb el pilar de 7.

Van completar el cartell els Nens del Vendrell, amb una ben definida tripleta de vuit. Per cert, la diada de Llorenç va estrenar nova ubicació al carrer Francesc Macià, un espai al costat de l’església amb més caliu que l’anterior. Un bon canvi.

El Concurs s’autoesmena a la totalitat

Paral·lelament, la candent actualitat castellera ve marcada per la decisió del consell assessor del Concurs del 2020 d’aprovar, per 11 vots a 7, una autoesmena a la totalitat que elimina la norma del Concurs de l’any passat segons la qual, dels tres castells puntuables de cada colla, només un podia ser carregat, i restitueix la normativa de sempre sense limitacions. Com ha de ser i com mai s’hauria hagut de canviar, sigui dit de passada.

Així mateix, la comissió, formada per representants de les colles i convidats que formen part d’això que en diem “món casteller” (col·legues periodistes i d’altres), també rectifica l’ordre de les puntuacions de l’edició anterior, que prioritzava els castells nets per sobre dels de 10 pisos.

En el Concurs del 2020, els castells de dos dígits amb folre i manilles recuperen la seva jerarquia. En definitiva, reculada catedralícia. Alguna dimissió...?

DIADA DE FESTA MAJOR LLORENÇ DEL PENEDÈS, CARRER FRANCESC MACIÀ

Jove Xiquets de Tarragona: 5/8, 2/8f, 3/9f, P/7f Joves Xiquets de Valls: 3/9f, 5/8(c), 3/8a, P/6 Nens del Vendrell: 3/8, 4/8, 2/7, 2P/5

LA XIFRA

7
colles
han fet el 3 de 9 aquest any: la Colla Vella, els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, la Colla Jove, la Colla Joves, els Capgrossos de Mataró i els Xiquets de Reus.
Altres actuacions

Dimecres, 7 d’agost

Valls

Vella dels Xiquets de Valls:

5/9f, 4/9fa, 2/9fm, P/7f

Joves Xiquets de Valls:

3/9f, 4/9f, 3/8a, idP/8fm, P/7f

Dissabte, 10 d’agost

Riudoms

Xiquets de Reus:

3/7, 3/7A, 4/7, 2P/4

Xiquets de Cambrils:

3/6, 2/6, 3/6a, 2P/4

La Figuera

Xiquets del Serrallo:

id2/6, 2/6, 5/6, 3/7, P/5

Brivalls de Cornudella:

3/6a, 2/6, id3/6, 3/6, P/4

Santa Susanna

Castellers Alt Maresme:

3/7, 3/6a, 4/6, P/4

Castellers de Mollet:

3/6, 2/6, 3/6a, P/4



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia