Posaran una coberta de plàstic d'última generació a l'església de Corbera d'Ebre
La tercera i última fase de restauració de l'edifici té un pressupost de 600.000 euros i l'Ajuntament busca fons estatals
Tot i que des del 1999 ja s'han dut a terme dues fases de restauració a l'església de Sant Pere del poble vell de Corbera d'Ebre, l'edifici experimenta un procés continuat de degradació i hi ha diversos rètols que recomanen als visitants que no s'atansin a les façanes pel risc d'esllavissades. Les dues primeres fases, en les quals s'han invertit 240.000 euros respectivament, han servit bàsicament per consolidar l'estructura de l'edifici i evitar que s'ensorri totalment, i per arranjar les cobertes existents –la de l'altar, la de la capella lateral esquerra i la del campanar–, a més de fer accessible el campanar arreglant les escales.
El projecte de la tercera fase, redactat pels arquitectes Ferran Vizoso, Núria Bordes i Jordi Garriga, consistirà a consolidar les quatre façanes de l'edifici per evitar el risc d'esllavissades i construir una coberta metàl·lica lleugera feta amb efte, un plàstic d'última generació. «És tan lleuger que l'estructura necessària per agafar-lo és mínima», explicava ahir un dels arquitectes redactors, Ferran Vizoso. Amb aquesta coberta de plàstic s'aturarà la degradació de l'edifici provocada pels agents atmosfèrics i es permetrà celebrar actes a l'església com pretén l'Ajuntament. A més, l'impacte és mínim. De fet, la coberta serà pràcticament invisible des de la plaça de l'Església. Amb aquesta intervenció s'aconseguix també preservar l'aspecte ruïnós de l'edifici, un dels criteris d'intervenció, ja que es pretén conservar «les ferides» de les bombes i les bales com a memòria d'uns fets.
Qui ho finançarà?
El projecte de la tercera fase de rehabilitació de l'església vella de Corbera es va presentar ahir en un acte públic a l'Ajuntament al qual va assistir el conseller de Governació, Jordi Ausàs. L'alcalde ho va aprofitar per demanar el suport del departament per finançar aquesta fase de restauració, que puja a 600.000 euros. A més, el consistori també ha sol·licitat al Ministeri de Foment fons a través de l'1% cultural. El cert és que fins que no es dispose dels diners no es podrà començar la intervenció, una actuació que podria tindre un termini d'execució d'uns nou mesos aproximadament. L'església de Sant Pere és l'edifici més característic del poble vell de Corbera d'Ebre, declarat en el seu conjunt bé cultural d'interès nacional el 1993. L'església és un temple barroc del segle XVIII amb tres naus, un absis i un campanar. Ocupa una superfície construïda de 1.100 metres quadrats.