Precintaran el refugi de la plaça de l’Estació de Figueres
Els treballs de rehabilitació gairebé estan a punt d’acabar i ara es farà l’estudi museístic per fer-lo visitable
El regidor de Cultura vol que es vinculi a una ruta amb els altres dos refugis de la ciutat
El refugi antiaeri de la plaça de l’Estació de Figueres ja està gairebé reformat, però no es podrà obrir per ser visitat pel públic fins més endavant. Actualment s’està treballant en els escalons de l’accés paral·lel a l’estació del tren convencional, però un cop s’estigui dels acabats dels escalons es taparà aquest accés per tenir-lo “ben custodiat”.
L’actual regidor de Cultura, Alfons Martínez, afirma que el refugi que es va destapar a finals d’octubre del 2018, està ja preparat per “museïtzar-lo i dinamitzar-lo”. “Ara cal crear un relat i vincular-lo a una ruta de la memòria històrica que doni unitat als tres refugis de la ciutat; cal donar-hi força”, explica.
El procés de museïtzació ja es calcula que no es podrà tenir enllestit abans de final de l’any 2020 i ja de partida es pensa en l’any 2021. El regidor Martínez afirma que treballarà perquè sigui possible que en el pròxim pressupost la museïtzació ja tingui una partida per finançar-la.
El futur del refugi antiaeri de la plaça de l’Estació va lligat als altres dos que hi ha a la ciutat. Un, el de la plaça del Gra, es va poder museïtzar i ja fa uns anys que és visitable. El cas del refugi de la plaça Josep Pla és diferent. El preu de la museïtzació es va considerar en el seu moment que era exagerat i es va optar per preservar-lo i, de moment, no fer-lo visitable. En aquest cas es disposa de plànols i se’n coneixen les característiques, i també se sap que està incomplet i per acabar. Tot i això, també es vol que tingui el seu pes en el relat que ajudarà a lligar-lo a la memòria històrica de la Guerra Civil i de l’exili.
El refugi antiaeri de la plaça de l’Estació de Figueres es va localitzar el 19 d’octubre arran dels treballs de reforma de l’entorn de l’estació. De l’espai se’n tenia constància i, de fet, estava documentat. Fins aleshores es tenia coneixement de dos espais més de refugi antiaeri, els de les places del Gra i de Josep Pla, aquest últim, trobat el 1990.