Llibres

Història d’uns texans

Moebius, el Maig del 68 a París i el món publicitari a la Catalunya dels anys setanta es barregen en les memòries de l’exmodel Dominique Mirambeau

L’autora parla de revolta, però també de glamur: va passejar amb Onassis pels carrers de París
Moebius volia que parlés dels ‘jeans’ de Girbaud, com a metàfora de l’època

El 2018, coin­ci­dint amb el 50è ani­ver­sari del Maig del 68, l’Ins­ti­tut Francès de Bar­ce­lona va fer una expo­sició com­me­mo­ra­tiva d’aquells fets. El lli­bre Blue-jean 68 (Moe­bius Pro­duc­tion), impul­sat per Domi­ni­que Miram­beau, ve a ser el catàleg d’aque­lla expo­sició, amb dos pro­ta­go­nis­tes més ja morts, el fotògraf Jean-Jac­ques Dri­vet i el dibui­xant de còmics Moe­bius. Blue-jean 68, sub­ti­tu­lat Un aire de liber­tad, té diver­sos enfo­ca­ments i històries. El bàsic és l’home­natge que Domi­ni­que Miram­beau va voler dedi­car a qui va ser la seva pare­lla fins a la seva pre­ma­tura mort, Jean-Jac­ques Dri­vet. Junts van com­par­tir l’esclat de lli­ber­tat i de revo­lució social que va repre­sen­tar el Maig del 68 a París. Dri­vet, que era un francès del sud, apas­si­o­nat de la regió de la Camarga, molt medi­ter­rani, que gau­dia mun­tant a cavall i que se sen­tia atret per la tau­romàquia i el pastís, s’havia tras­lla­dat a París, indret amb un clima que no s’adeia amb la seva neces­si­tat de llu­mi­no­si­tat, però on es va tro­bar amb un movi­ment que el va encen­dre: el dels estu­di­ants que tre­ien les llam­bor­des dels car­rers de la ciu­tat. Amb una mà, va viure aquells dies aga­fat a la seva xicota, Domi­ni­que Miram­beau, i amb l’altra, va foto­gra­fiar aquell esclat a través del qual els estu­di­ants i els obrers dema­na­ven l’impos­si­ble com a gest de rea­lisme. Mol­tes d’aques­tes foto­gra­fies apa­rei­xen en el lli­bre i obren la porta a la inter­venció de Moe­bius. “Com a home­natge al meu marit, vaig pen­sar que a ell li hau­ria agra­dat que Moe­bius inter­pretés les fotos amb els seus dibui­xos. Havia estat el nos­tre dibui­xant de còmics pre­fe­rit”, explica Miram­beau, que ho va tenir encara més clar després d’un somni: “Vaig somiar que Moe­bius i la seva dona ens venien a visi­tar quan ja vivíem a Bar­ce­lona.” La pare­lla havia vis­cut a Bar­ce­lona, on ell va tre­ba­llar de fotògraf i ella, de model. Es van intro­duir en el món publi­ci­tari català gràcies a un veí que tenien els pares d’ell en un apar­ta­ment a Bla­nes, on solien pas­sar els estius. Aquest uni­vers publi­ci­tari també queda reflec­tit en el lli­bre.

El text de Miram­beau relata tant la seva relació amb la moda com el dia a dia de la seva vida amb Dri­vet en forma d’anec­do­tari dels dies de revolta a París i les incidències dels viat­ges que van fer ple­gats.

Tor­nant a Moe­bius, Miram­beau va acon­se­guir pre­sen­tar-se a casa seva i convèncer-lo perquè li fes els dibui­xos d’home­natge al seu marit. No li va cos­tar gaire, perquè la història del Maig del 68 també for­mava part de les seves vivències. Va ser un dels dibui­xants que tre­ba­lla­ven a la revista Pilote i que en aque­lles dates van acon­se­guir fer també una petita revo­lució dins de la redacció per ofe­rir un còmic més adap­tat als temps.

A banda de la seva col·labo­ració amb els dibui­xos, però, Moe­bius va insis­tir a la model perquè escrivís, com a metàfora de l’època, sobre els texans amb què va ser foto­gra­fi­ada: els pri­mers texans acam­pa­nats que va fer la firma Marithé i François Gir­baud, cre­ats el 1968. D’aquesta manera, l’home­natge a Dri­vet, pas­sat pel fil­tre de Moe­bius, va tenir com a eix del relat uns texans que també van ser cone­guts a l’època com “de pota d’ele­fant”.

Miram­beau parla en el lli­bre de la revolta i dels seus símbols, però també del gla­mur al qual li per­me­tia acce­dir el seu ofici de model i el fet d’haver des­fi­lat per al modista Paco Rabanne. “Una nit, després de sopar al res­tau­rant Maxim’s, vaig anar en cotxe amb Onas­sis, amb un vehi­cle molt espe­cial: el cotxe vola­dor de la pel·lícula Chitty Bang Bang. Vaig veure Onas­sis com un nen petit, molt feliç.”

De la seva etapa cata­lana, des­criu els ambi­ents de la Gauche Divine, com ara la trui­te­ria Flash-Flash, i també la fas­ci­nació en la seva estada a Eivissa i For­men­tera.

Aquest no és el pri­mer lli­bre de Miram­beau amb la col·labo­ració de Moe­bius: abans havien edi­tat Cris­tal Saga 22. El lli­bre Blue-jean 68 es pre­sen­tarà a Bar­ce­lona el dia 15 d’octu­bre a la lli­bre­ria de viat­ges Altaïr.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.