Espectacle 10
El Cirque du Soleil tradueix la seva espectacularitat acrobàtica en els valors del futbolista a ‘Messi10’
Després de dos anys d’investigació el circ du Soleil presenta l’espectacle Messi10 al parc del Fòrum. És un muntatge en què el gran protagonista són els valors del davanter del Barça. Aquest és “el primer espectacle del Cirque du Soleil sobre el món del futbol i el primer inspirat en una llegenda viva en actiu com Messi”, advertia el productor executiu de l’espectacle, Charles Joron. També és el primer cop que Barcelona és la plaça de l’estrena mundial, “havia de ser aquí” per la vinculació del jugador amb la ciutat. L’estrena és dijous (dia 10 del mes 10).
Com és habitual en el Cirque du Soleil, tot és immens, buscant l’espectacularitat: les dimensions de l’escenari (60 metres d’amplada i 17 d’altura) ha impedit que es presenti a l’Hospitalet de Llobregat (la ciutat amb què mantenen el compromís de presentar produccions a Catalunya) i torna a l’esplanada del Fòrum. Hi ha capacitat per a 3.100 persones i, per ara, hi ha entrades a la venda fins al 3 de novembre (tot i que és previsible que vagi obrint més funcions a mesura que s’omplin les sessions). L’espectacle té una durada de 90 minuts i es pot completar abans amb el Messi10 Challenge una mena de joc interactiu (per a unes 300 persones per sessió) en què es triarà el participant que més bé i ràpid hagi respost a les preguntes i serà presentant durant el xou com “el número 10 de la nit”.
Si Cesc Gelabert ja va voler establir un pont entre la dansa i el futbol a Foot-ball (TNC, 2015), ara és la companyia de circ, que hi busca relacions. No ha estat gaire difícil, perquè bona part dels artistes de la troupe han estat esportistes d’elit (de gimnàstica esportiva) i, per tant, hi ha molts valors que comparteixen, com ara el de l’entrenament i el de saber-se aixecar després de cada caiguda. I, evidentment, la celebració de l’èxit. Certament, en els tres números que van presentar a la premsa hi dominaven l’èpica i l’energia, amb uns números acrobàtics que es completaven amb insercions de frases i imatges en una pantalla gegant (2,5 metres d’altura per 11 de llarg) que pot baixar fins a tocar l’escenari. Els 20 números de circ que es preparen s’inspiren en disciplines com el trampolí, el diàbolo, el contorsionisme, la banquina, la corda fluixa, el trapezi aeri i el gronxador rus.
Messi ha estat, evidentment, un còmplice en el disseny de l’espectacle. Tot i que l’obra no és la seva biografia, ell va voler que s’hi inclogués la referència a la família com un puntal per poder triomfar en el món de l’esport. En l’espectacle hi ha dos elements tecnològics: una pilota que es mou per control remot i un robot que s’inspira en els jocs d’ordinador. Molts seguidors de Messi l’han conegut pel videojoc abans que a la gespa.