Còmic

Mangues que han creat afició

Norma publica un llibre que recull els títols que han format l’imaginari manga dels lectors de l’Estat

Planeta recupera l’esperit de les antigues revistes de còmic però en clau japonesa

No són ni els millors ni hi són tots, però “amb tots ells es relata la història del manga a l’Estat espa­nyol i fins i tot el del Japó”, explica Marc Ber­nabé, autor amb Oriol Estrada de 501 man­gas que leer en español (Norma Edi­to­rial), un lli­bre “adreçat tant als que ho han lle­git tot com a l’afi­ci­o­nat mitjà i fins i tot als que no ha lle­git gaire manga”, explica Estrada. “La tria s’ha fet amb el cri­teri d’haver estat publi­cat en cas­tellà, això fa que hi hagi qui trobi a fal­tar man­gues com ara Mus­cul­man, que va ser traduït al català però no a l’espa­nyol.”

L’estruc­tura del lli­bre con­sis­teix a dedi­car una plana a cadas­cuna de les obres amb una fixa en què s’indexa l’edi­to­rial en què va sor­tir, els números publi­cats, referència dels autors/es i un: “Si t’ha agra­dat aquest còmic, també et podria agra­dar...”. El lli­bre s’obre amb un pròleg sobre la història de l’edició del manga a l’Estat espa­nyol de Javi Moreno, cre­a­dor de www.​lis​tado​dema​nga.​es i es tanca amb un epíleg d’Óscar Vali­ente, que va ser un dels pri­mers afi­ci­o­nats que va crear un fanzín i que ara és el direc­tor gene­ral de Norma Edi­to­rial. També hi ha un índex i un check-list ambquè el lec­tor pot ano­tar tots els lli­bres inde­xats que ha lle­git.

“El lli­bre no és una reco­pi­lació dels millors man­gues, sinó que s’hi poden tro­bar curi­o­si­tats, com ara un manga que expli­cava qüesti­ons tècni­ques, una pràctica habi­tual al Japó, però que aquí no és freqüent, però que ens ajuda a expli­car la natu­ra­lesa del manga”, explica Ber­nabé, i Estrada rebla: “Cada text no parla només de l’obra, sinó que inten­tem que ens ser­veixi de pre­text per cons­truir un relat del que ha estat el manga fins ara.”

El lli­bre té un ori­gen sin­gu­lar. Estrada a les xar­xes ofe­ria una reco­ma­nació de manga a canvi d’un “m’agrada”. Ber­nabé ho va veure curiós i gai­rebé com una broma un 28 de desem­bre també s’hi va afe­gir. Final­ment, les mol­tes reco­ma­na­ci­ons que van fer van pren­dre forma en aquesta nove­tat de Manga Bar­ce­lona que avui tanca a Fira de Bar­ce­lona.

‘Pla­neta Manga’

Als anys 80 les revis­tes de còmic ser­vien per temp­te­jar edi­to­ri­al­ment sèries, que se solien publi­car per tra­me­ses, i això per­me­tia donar una opor­tu­ni­tat pro­fes­si­o­nal als joves autors. Les revis­tes van des­a­parèixer i el fanzín va subs­ti­tuir de manera afi­ci­o­nada aquest paper. L’edi­to­rial Pla­neta ha recu­pe­rat l’espe­rit de les revis­tes d’his­to­ri­eta amb Pla­neta Manga, però en clau manga. Autors de manga novells i con­so­li­dats en una publi­cació que sor­tirà al mer­cat cada dos mesos amb un for­mat que evoca les revis­tes de còmic japo­ne­ses, amb autors bàsica­ment de tot l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.