Art

Un art de la llum

L’MD’A incorpora a l’exposició permanent dedicada als vitralls de la Catedral un audiovisual sobre el procediment tècnic, guiat per l’experta Anna Santolària

El nou recurs didàctic es presenta avui, a les 11 del matí, a l’espai dedicat als vitralls

Des de fa tres anys, onze petits fragments dels vitralls originals del segle XIV de la Catedral de Girona s’exposen a la sala dedicada a l’ofici de vitraller del Museu d’Art de Girona, juntament amb les dues taules de fusta, propietat del Bisbat, que constitueixen un dels pocs vestigis a tot Europa de l’art del vitrall a l’edat mitjana. A partir d’avui, el discurs didàctic per fer-se una idea cabal del valor d’aquestes peces i la seva utilitat en el procés de creació es complementa amb un recurs audiovisual que en detalla les interioritats i que es presenta avui (11 h) a la sala permanent de Vitralls, la llum de la Catedral de Girona.

El vídeo, de poc més de 2 minuts de durada i amb subtítols en català, castellà, anglès i francès, recrea detalladament les diferents fases de treball per a l’elaboració dels vitralls: des de la creació de la primera maqueta o vidimus de la vidriera, passant per la preparació de la taula o suport sobre la qual es dibuixa i munta el vitrall, el pintat amb la grisalla, la cuita de la pintura i l’emplomat i soldadura final de cadascun dels vidres de colors per formar els vitralls. Per a la gravació, l’MD’A ha comptat amb la col·laboració d’Anna Santolaria, reconeguda especialista en l’elaboració, restauració i conservació de vitralls, i s’ha filmat en diversos espais del barri vell de Girona, com ara Cal Pinyonaire, o la foneria Ferro Calent de Sant Aniol de Finestres, a més dels interiors de la Catedral. La nova proposta s’inscriu en dues de les línies estratègiques de difusió de l’MD’A, consistents a donar a conèixer les tècniques artístiques i a abordar millores en la museografia de l’exposició permanent, que ha permès per exemple renovar les sales del Barroc i el Renaixement.

D’altra banda, divendres vinent, dia 22 de novembre, s’inaugurarà finalment l’exposició temporal Falsos verdaders. L’art de l’engany (19 h), que es va ajornar l’octubre passat a causa de la vaga. Comissariada pels professors Joan Bosch i Francesc Miralpeix, parteix d’un episodi fosc del mateix museu —l’adquisició d’unes taules renaixentistes atribuïdes a Pere Mates que van resultar falses– per reflexionar sobre aquell cas concret i sobre la impostura en general en el mercat de l’art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.