Cultura popular

Música en viu pel centenari dels Pastorets d’Olot de l’Orfeó

L’entitat incorpora a les representacions la instrumentació en directe per a flauta travessera, violí i acordió

Anirà a càrrec del grup Brunzit i també hi participarà el Corfeó Ensemble Vocal

La música és un element essencial dels Pastorets d’Ignasi Rubió i Antoni Molins de final del segle XIX. De fet, tots dos van crear una sarsuela. I, pel cost, hi ha hagut etapes en què les representacions s’han hagut de fer amb música i cançons enllaunades, amb els personatges de torn cantant trepitjant els enllaunats. Aquest any, l’Orfeó Popular Olotí recupera la música en directe coincidint amb el centenari de la primera representació dels Pastorets d’Olot.

El músic Joan Naspleda ha adaptat les partitures a la flauta travessera, el violí i l’acordió diatònic. La interpretarà en directe el grup Brunzit, del qual Naspleda és un dels integrants, juntament amb Adrià Garcia i Pere Pau Ximenis. A més, hi participaran el cor de l’Orfeó Corfeó Ensemble Vocal, dirigit per Araceli Godina. “Cada any intentem introduir petites novetats a la representació, i aquest any, amb motiu del centenari, aquesta novetat és molt gran”, ha explicat la directora d’aquests Pastorets, Marta Puig. I hi ha afegit: “Tots representem amb molta il·lusió els Pastorets, i ara la música en directe és una il·lusió afegida”.

El director de l’Orfeó, Joan Manel Robles, ha recordat que, coincidint amb el centenari de l’entitat, l’any 2005, van retallar el text orinal castellà, que durava més de 4 hores, a una hora i mitja. Robles ha remarcat la importància de la música en viu en les representacions dels Pastorets i ha agraït la implicació de Naspleda per recuperar-la. L’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha destacat la rellevància d’una tradició que continua viva cent anys després de la primera representació i ha dit que els Pastorets d’Olot han estat una vertadera escola de teatre.

LA XIFRA

5
dies
es representaran els Pastorets a l’Orfeó: els 21, 22, 26, 28 i 29 del mes de desembre a les 19.00 h.

Uns Pastorets amb molta història

Els Pastorets que es representen a Olot són la versió creada pels olotins Antoni Molins i Gelada, autor del text, i Ignasi Rubió, creador de la música. Es tractad’ El nacimiento del Salvador o la redención del esclavo, amb una història que gira al voltant de les aventures dels pastors Bato, Borrego i la resta de pastors que van a Betlem a adorar Jesús. Es representen també versionats al Centre Catòlics d’Olot i al teatre Comtal de Ripoll amb la versió en català de mossèn Josep Parer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS