Art

Crònica

El secret del Museu d’Art

“Podríem definir la falsificació com una de les categories de l’obra artística”

El setem­bre del 1990, amb en Jordi Falgàs vam fer un repor­tatge per a Presència. El vam titu­lar “Fal­si­fi­ca­ci­ons” i van inten­tar esbri­nar els secrets d’un mer­cat com el de l’art que en aquell moment havia fet sal­tar totes les alar­mes, després que a Bar­ce­lona la poli­cia comissés dues mil repro­duc­ci­ons fal­ses de l’obra de Dalí, un expert posés en dubte l’auten­ti­ci­tat d’un dels auto­re­trats Amb bar­ret de palla –en va fer 35– de Vin­cent Van Gogh, o l’aven­tura de la La Madonna del vel, venuda com una de les grans ico­nes de San­dro Bot­ti­ce­lli quan, en rea­li­tat, es trac­tava del retrat d’una artista del cinema mut. En el pla més casolà, a la Gar­rotxa encara res­so­na­ven els ecos que ator­ga­ven a Josep Berga i Boix l’auto­ria d’una obra que en rea­li­tat havia rea­lit­zat el seu pare, Josep Berga i Boada. Podríem defi­nir la fal­si­fi­cació com una de les cate­go­ries de l’obra artística; al cap i a la fi és con­subs­tan­cial a un mer­cat en què la firma és un valor de canvi. Si més no, així ho va valo­rar el Museu Britànic, que entre el 8 de març el 2 de setem­bre del 1990 va ofe­rir l’expo­sició titu­lada Fake (“Fal­si­fi­cació”), on es van exhi­bir 600 peces que en un moment o un altre van fer pas­sar gat per lle­bre als pèrits més ave­sats. Com asse­gu­rava Marçal Bar­rac­hina –ja tras­pas­sat–, que era un dels grans noms de la dis­ci­plina a casa nos­tra: “Ningú, per molt expert que sigui, es pot des­lliu­rar de l’error, i mol­tes vega­des és com­pli­cat saber quin és l’ori­gen de deter­mi­na­des peces.”

Pot­ser per això con­si­dero que l’expo­sició del Museu d’Art Fal­sos ver­da­ders. L’art de l’engany, més que una mos­tra, és un trompe-l’œil, que enga­nya els sen­tits i la vista jugant amb un entorn en què es mes­clen la rea­li­tat i la supra­re­a­li­tat en un espai tan­cat en què els ori­gi­nals i els fal­si­fi­ca­dors juguen a un joc de miralls oberts i tren­cats en el qual l’espec­ta­dor ha de des­co­brir allò que dife­ren­cia l’obra i el cadàver exqui­sit que és la seva rèplica exacta. L’expo­sició del Museu d’Art és un crit con­tra el fata­lisme, una aposta per la repa­ració, i així no ens ha d’estra­nyar que, en un arra­va­ta­ment que els honora, els seus res­pon­sa­bles deci­dis­sin que un cop esta­fats amb la com­pra dels Pere Mates de men­tida, es jugues­sin tots els trum­fos per por­tar a la col·lecció els ori­gi­nals i, un cop a casa, deci­dis­sin que ja n’hi havia prou, que la veri­tat és com­pli­cada però a vega­des et dona l’opor­tu­ni­tat de con­tras­tar la història, i així van deci­dir llançar un pas­sera entre el que és fals i el que és ver­ta­der.

Algú ha escrit que la para­doxa del men­ti­der en rea­li­tat és un con­junt de para­do­xes rela­ci­o­na­des. Elmyr de Hory, el millor fal­si­fi­ca­dor de la història i ins­pi­ra­dor de F for Fake, el dar­rer llarg­me­tratge d’Orson Welles, asse­gu­rava que alguns col·lec­ci­o­nis­tes li dema­na­ven obres de Matisse i de Picasso i que ell només res­po­nia a un prec i a una demanda. A l’expo­sició del Museu d’Art podem tro­bar una taula de Lluís de Bor­rassà que és obra dels ger­mans Sebastià i Car­les Junyer i Vidal. A més, hi ha les tau­les de Sol­sona, un Picasso o un Degas, un Bra­que de per riure. La història recull que quan els nazis van jut­jar H. Anto­nius Van Mee­ge­ren, que va pin­tar Ver­me­ers tan bons com el mateix Ver­meer van Delft, ell va con­tes­tar: “No vaig lliu­rar cap Ver­meer als ale­manys, sinó un Van Mee­ge­ren.” Poques parau­les per a un trac­tat d’art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.