Altres

Proclama pel 2%

El grup Actua Cultura 2%, integrat per associacions empresarials de la cultura catalana, reclama que el govern tingui més atenció pressupostària per al sector

nnnn

Un sector de la cultura catalana, bàsicament el de l’empresa, ha dit: “Prou.” Reclama a la màxima institució del país, la Generalitat, un canvi de “paradigma”. I el camí per fer-ho depèn primerament d’un millor tracte econòmic. El Departament de Cultura rep un 0,6% del pressupost general i el que es vol és arribar, com a mitjana europea, al 2%. Aquesta reclamació històrica, que sense gaire concreció ha surat per l’ambient cultural català, ara la fan seva amb fermesa Actua Cultura 2%, una entesa de d’organitzacions empresarials, “però oberta a creadors i a tota mena d’entitats i col·lectius”.

Ahir en representació dels diferents sectors van explicar els seus objectius. Hi eren presents, per l’àmbit audiovisual, Montserrat Bou; pel de les arts escèniques, Isabel Vidal; pel del llibre, Joan Sala; pel de la música, Eva Faustino, i pel de les arts visuals, Joan Anton Maragall. “Tot va sortir quan ens trobàvem de manera separada en negociacions amb les institucions i ens vam adonar que ens faltava unitat”, va indicar Vidal, que creu que “les paraules dels polítics no coincideixen amb els seus fets”: “De sempre ens parlen de la importància de la cultura, però si s’ho creguessin de veritat faríem alguna cosa perquè fos més d’un 0,6%.”

Des d’aquesta nova taula reivindicativa es va fer una mirada enrere i van dir que estan “cansats de la desídia, de la manca de consideració pel que fa a la cultura, traduïda en un pressupost minúscul”. I la queixa va venir acompanyada d’un mea culpa per la manca de determinació i unitat del sector fins ara. “A causa de la situació de crisi dels últims 10 anys, hem estat constructius, empàtics i pacients i enteníem que havíem d’esperar i fins i tot hem estat còmplices del manteniment d’aquesta mirada curta”, va dir Isabel Vidal.

Un dels punts que van celebrar de la seva acció és la unitat de tots els àmbits culturals “amb qüestions àmplies que ens afecten a tots”. Per Joan Sala: “Considerem que ara ha arribat el moment d’unir-se amb la idea que la nostra feina serà llarga. Hem de ser un país normal, amb dotacions normals. No demanem res extraordinari, sinó el que té el nostre entorn.” Segons dades de la Generalitat i d’Eurostat, la despesa per a cultura a l’any per habitant és a Catalunya de 30 euros, mentre que a Dinamarca arriba als 800; a França, als 200; a Portugal, als 120, i a Polònia, als 90.

El sector va recordar que l’objectiu del 2% del pressupost de la Generalitat ha estat una reivindicació des de fa molt de temps, amb un acord parlamentari inclòs, de només fa un any.

La disminució en un 50% del pressupost de Cultura des de l’any 2009 fins a l’actualitat ha suposat “la desaparició de línies d’ajuda a la promoció, a la creació i a la producció cultural”. També van lamentar la caiguda de les dotacions en infraestructures culturals públiques, de manera que “el consum cultural ha baixat i continua baixant”, i van alertar que el teixit empresarial s’està desfent: “El sector de la cultura ha mantingut el pols a força d’arriscar i de comprometre sense el normal suport de l’administració.”

Quan se’ls va demanar casos concrets, Maragall va explicar que la Generalitat entre els anys 2003 i 2019 va invertir en adquisició d’art només mig milió d’euros, i Montserrat Bou va afirmar: “Si és referent en molts mercats internacionals, el sector de l’audiovisual està deixant de ser-ho.” Eva Faustino va alertar que el pla integral de la música “ha quedat obsolet” i Joan Sala hi va afegir: “Catalunya, des de temps immemorials, ha ostentat el lideratge de l’edició en castellà, però no estem contrarestant en absolut el sorgiment d’editorials independents a Sud-amèrica. Ja veurem quants anys som capaços de mantenir aquest lideratge mundial.”

Després de reunir-se amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i representants de tots els partits polítics del Parlament, tenen convocada una nova reunió aquest mes amb Aragonès per continuar tractant aquesta problemàtica.

LES FRASES

La Generalitat entre els anys 2003 i 2019 ha invertit en adquisició d’art només mig milió d’euros
Joan Antón Maragall
ARTS VISUALS
Al calaix han quedat molts plans per manca de pressupost, el pla integral de la música ja ha quedat obsolet
Eva Faustino
Música
Des del sector hem estats còmplices durant temps d’aquesta mirada curta a la cultura
Isabel Vidal
Arts escèniques
Catalunya ha ostentat el lideratge de l’edició en castellà, però aquest lideratge mundial pot acabar
Joan Sala
SECTOR EDITORIAL

Un “grup d’acció” que vol cercar més complicitats

Actua Cultura 2% no es considera una plataforma, sinó “un grup d’acció”. Les entitats que l’han impulsat són Adetca, Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya; Ciatre, Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya; Apecat, Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans; Acadèmia Catalana de la Música; Asacc, Associació de Sales de Concerts de Catalunya; ARC, Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya; Associació Plataforma d’Arts de Carrer; PAF, Productors Associats de Fonogrames; Gremi de Galeries d’Art; Art Barcelona; Gremi d’Editors; Editors.cat; Cambra del Llibre; Gremi de Llibreters de Catalunya; PAC, Productors Audiovisuals de Catalunya; Catalunya Film Festival; Gremi de Cinemes de Catalunya, i Proa, Productors Audiovisuals Federats.

Segons van explicar ahir els impulsors d’Actua Cultura 2%, estan oberts a altres entitats i fins i tot han rebut el suport del Conca.

Volen pressionar fins a assolir el 2%: “Podem donar terminis però han de ser curts i amb increments significatius.” En el cas de no assolir la seva fita faran accions de resposta: “imaginatives, contundents i dilatades en el temps”. I amb això juguen a favor “perquè cada dia hi ha molts espais en què se celebren actes culturals”. També volen intervenir activament en la futura llei de mecenatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.