De ciències i lletres
Més de 300 acadèmics participaran en el 4t Congrés Internacional Sobre Ciència i Literatura, que tindrà lloc al juliol a Girona, organitzat per la Càtedra Dr. Bofill
“El diàleg entre científics i humanistes és un camp d’estudi molt novedós i molt necessari per afrontar els grans reptes de futur, com ara el canvi climàtic, i amb aquesta iniciativa Girona s’hi està posicionant d’una manera decisiva”, va dir ahir l’escriptor i professor Carlos Gámez, membre del comitè científic del quart Congrés Internacional Sobre Ciència i Literatura , sobre aquesta gran trobada acadèmica que reunirà, entre el 2 i el 4 de juliol a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, més de 300 estudiosos d’aquests dos mons, el científic i l’humanístic, des de sempre tòpicament enfrontats. La Càtedra de Ciències i Humanitats Dr. Bofill , impulsada per la Clínica Bofill i la UdG, ha estat la responsable de portar a Girona la quarta edició d’aquest congrés biennal, que fins ara s’havia realitzat a Atenes, Pöllau (Àustria) i París. La Càtedra Dr. Bofill organitza el congrés sota la tutela de la Comissió de Ciència i Literatura –fundada el 2013 a Grècia– de la DHST /IUHPST, sigles en anglès de la Divisió d’Història de la Ciència i la Tecnologia / Unió Internacional de la Història i Filosofia de la Ciència i la Tecnologia.
El congrés va ser presentat ahir a l’ajuntament de Girona, amb la presència de l’alcaldessa, Marta Madrenas, que es va manifestar “profundament orgullosa” pel fet que Girona es converteixi en “epicentre de la reflexió, el coneixement i la transmissió d’aquest coneixement a la societat, perquè estem en un moment en què tot corre molt i, en canvi, les reflexions són escasses”.
El comitè organitzador del congrés estava representat ahir pel director del projecte, Joan Ortega, també director del Grup Clínica Bofill, i els vocals Josep Arnau, president del Consell d’Amics i Amigues de Seguim Fent UdG (CASFU); Humbert Massegur, metge i director honorífic de la Càtedra Dr. Bofill; Carlos Gámez i el metge Juan F. Campo, conegut conferenciant i divulgador dels lligams entre art i ciència, que parlarà sobre La pesta en l’art occidental, en una de les quatre conferències magistrals del congrés que estaran obertes a tothom.
La conferència inaugural del congrés anirà a càrrec de Jordi Canal, professor de l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials de París, i es titularà Civilització contra barbàrie? Euclides Da Cunha, Mario Vargas Llosa i la guerra de Canudos. A més, el físic David Jou (UAB) parlarà sobre Les escriptures de l’Univers, i George N. Vlahakis, de la Universitat Oberta Hel·lènica, sobre Ciència i literatura als règims autoritaris europeus.
Durant el congrés, que permetrà obtenir crèdits als estudiants de la UdG que hi assisteixin, també hi haurà ponències i taules rodones sobre les ciències a l’art occidental; poesia i ciència; ciències i religions, les dones en la història de la ciència, la filosofia i la literatura, etc.