Cinema

Incentius a la VO catalana

Òmnium Cultural promou els IV Premis VOC-Mostra d’Audiovisual en Català

“Volem animar la gent jove que comença a fer servir la seva llengua sense complexos”

Crear audiovisual en català s’està convertint, malauradament, en una opció cada vegada més original. Per afavorir el contrari, és a dir, normalitzar la versió original catalana (VOC), Òmnium Cultural organitza la doble iniciativa dels Premis VOC-Mostra d’Audiovisual en Català: un jurat ha fet una selecció de curtmetratges finalistes (deu de ficció i quatre documentals), s’exhibeixen en 30 poblacions dels Països Catalans i d’Europa i el 2 de març es faran públics els guanyadors. Avui mateix s’inaugura la mostra itinerant al CineBaix de Sant Feliu de Llobregat i, fins al 29 de febrer, es podrà veure a poblacions com Barcelona, Girona, Tarragona, Vic, Sabadell... (Vegeu el programa a www.omnium.cat/ca/projectes/voc/sessions/).

“L’objectiu és el mateix que quan el vam crear, promoure la creació d’audiovisual en català”, explica a El Punt Avui Roser Sebastià, membre de la junta d’Òmnium i responsable de VOC. “El 2016 vam detectar que l’ús del català anava a la baixa, i no només pel que fa a distribució en sales de cinema, també en les noves formes de consum audiovisual que estaven sorgint.” En els darrers quatre anys creu que les coses han empitjorat, encara: “Hi ha moltes més maneres de veure obres audiovisuals, a través de les plataformes digitals, de les xarxes..., i les produccions s’acaben fent cada cop més en castellà o directament en anglès.” L’objectiu d’Òmnium, doncs, és “animar la gent jove que comença a fer servir la seva llengua sense complexos per crear, igual que ho fan els escriptors i els músics”. Aquest és l’objectiu primordial, però també es proposen “fer d’altaveu de tot el que es fa en audiovisual en català, per això volem millorar la pàgina web i fer difusió i agenda de les iniciatives que es facin, i de plataforma perquè es puguin veure tots aquests curtmetratges i crear nou públic en català”.

Dues sessions

La mostra consta de dues sessions que intercalaran curts de ficció i documentals. Entre les obres hi ha Hawaii i Vaca, candidates a millor curtmetratge de ficció als Goya; Savis de l’horta, un documental que ha rebut molts premis i nominacions, i Negre de merda, provinent del DocsBarcelona. Tots tenen almenys el 75% dels diàlegs en català.

Els finalistes aspiren a premis de 4.000 euros al millor curt de ficció i documental i de 1.000 euros per al guanyador del premi del públic. Enguany hi ha com a novetat el premi Sala Oberta VOC. En lloc de premiar obres acabades, s’han seleccionat cinc projectes finalistes i un rebrà un ajut de 1.800 euros per a la producció.El festival celebra aquest any la quarta edició, tot i que la primera es va fer el 2016, presentada personalment per Jordi Cuixart abans de ser empresonat. El decalatge té a veure amb un canvi de dates: l’excés d’oferta de mostres i festivals del novembre, alguns dels quals són de curtmetratges, dificultava la visibilitat d’aquesta iniciativa, sobretot a Barcelona.El jurat que decidirà els premis està conformat per l’actriu Anna Bertran, l’editora Belén López, el director Marc Recha, la directora d’art Mónica Bernuy i el productor Tono Folguera. El jurat de Sala Oberta està compost per Arnau Gifreu, realitzador audiovisual i multimèdia; Maria Rovira, humorista, guionista i Youtuber, i Víctor Sala, director i productor de projectes audiovisuals.Roser Sebastià espera que aquests premis i mostra donin resultat a llarg plaç: “El que fem és posar la llavor, els resultats potser els notarem quan hagin passat deu anys des que vam començar. Ara més bé té l’efecte de crear un entorn favorable.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.