Arts escèniques

Enllà del metro

La quinzena de dansa metropolitana (13 al 29 de març) ja planteja ampliar l’àmbit d’actuació a la segona corona

El Teatre Lliure se suma a la quinzena de dansa i especula coproduir-hi pròximament

Va ser una idea cuinada als despatxos que ha agafat volada, gràcies a l’empenta dels tècnics de cultura dels municipis implicats. La tercera edició de la Quinzena de Dansa Metropolitana, del 13 al 29 de març, es desenvoluparà als municipis de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. Per ara, es vol consolidar el programa per a tot el mandat municipal i garantir el suport de la Diputació de Barcelona. Ja amb els ulls posats en l’ampliació de la xarxa a municipis de la segona corona, superant la frontera conceptual de la línia del metro.

L’arrencada de la quinzena serà d’altura, i a la Barceloneta. Es proposa un recorregut itinerant a la platja en què alternen estils de dansa, des del claqué a la dansa aèria, les danses urbanes i el flamenc. Los Moñekos (que també lideren enguany l’actuació dins de les vies del metro, una de les activitats que millor defineix el perímetre de la Quinzena, fins ara) amb Jorge Albuerne guiaran el públic. La companyia Sacude, de Barcelona, signa la proposta més espectacular, amb música electrònica i penjats en una grua: Euforia. Aquesta producció voltarà per tots els municipis de la dansa metropolitana d’enguany. També coincideixen en la clausura amb el Tothom balla (28 de març, al migdia). Aquest cop, Germana Civera planteja un homenatge a Alicia Alonso. A Barcelona, se sortirà del Liceu (el primer cop que hi intervé, encara que sigui logísticament). El teatre públic que s’ha sumat enguany a la quinzena és el Teatre Lliure. Juan Carlos Martel ja augurava que, com estan fent el TNC (Sol Picó estrenarà Malditas plumas) i el Mercat de les Flors (It’s a wrap de La Intrusa i els internacionals Oscyl, OCD Love i Para que o céu nao caia), podrien coproduir espectacles aprofitant la quinzena, més endavant. De moment, recuperen RRR de Frederic Amat, Cabosanrioque i La Veronal i programen El nacimiento de la bailarina vieja. Quant a espectacles indispensables, destaca Nomad de Sidi Larbi Cherkaoui al teatre auditori Sant Cugat de Sant Cugat del Vallès.

En aquesta tercera edició, l’organització, amb una notable dosi d’assembleària, s’ha atrevit a coproduir fins a vuit títols (set de companyies de casa). Aquesta vitalitat reforça el cicle per convertir-lo amb musculatura de festival. El seu pressupost és d’1,2 milions d’euros, de què 800.000 estan finançats per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i l’Àrea Metropolitana.

Cada municipi posa empremta en els seus interessos. A Barcelona, bona part de la programació es desplega gràcies al Barcelona Districte Cultural. A Viladecans, proposen flamenc amb Jesús Carmona (El salto), mentre que a Santa Coloma de Gramenet recuperen La set i la revolució, del Temporada Alta 2018.

Enguany, es repeteix la dansa als cinemes. És a la gran pantalla on es poden programar espectacles de ballet i musicals, un format inassumible encara per a la quinzena del 2020.

LA XIFRA

207
activitats
vinculades a les 83 obres representades hi ha programades. 116 de les activitats són gratuïtes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.