cultura

el reportatge

Reserva Verda

L'assessor de la mítica sèrie «Nissaga de Poder» publica la seva primera novel·la, ambientada al Penedès

El castell d'Olèrdola. El castell d'Olèrdola –n'apareixen molts durant la novel·la– és un dels indrets clau en el desenvolupament de la història. Grau combina acció, ficció, història i realisme geogràfic. Julia Navarro o Francesc Miralles van tenir èxit. Ara el busca ell, al Penedès.


Marta Alonso és una periodista d'un setmanari de Madrid que rep l'encàrrec de fer un reportatge sobre les reivindicacions d'un col·lectiu que defensa la Vegueria Penedès, un àmbit que no es preveu dins la futura remodelació de la divisió territorial de Catalunya. La Marta no suporta ni els catalans ni les reivindicacions identitàries, per la qual cosa viatja de mala gana i amb la intenció de tornar de seguida cap a Madrid. La seva arribada, però, coincideix amb la mort violenta de l'home que havia de donar-li la informació. Sense pretendre-ho, s'endinsarà en una investigació que la portarà a descobrir que la preservació del Penedès es remunta molts segles enrere, en un entramat d'associacions secretes iniciades per un personatge singular anomenat Mir Geribert al segle XI, que uneix els principals castells i paratges de la comarca. Aquesta és la sinopsi de la primera novel·la que publica el periodista de Sant Martí Sarroca Ramon Grau, i que avui arriba a les llibreries de tot Catalunya editat per Mina Editorial, un dels segells del grup Edicions 62. La novel·la de l'autor novell té el suport del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, l'Institut d'Estudis Penedesencs, el Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès, la Plataforma per una Vegueria Pròpia i el segell Enoturisme Penedès.

El suport de tots aquests ens es deu per un costat al fet que la novel·la d'intriga es localitza a 12 punts destacats del Penedès –a més de fer referència a altres indrets de la geografia penedesenca–, i per un altre al fet que l'autor és un dels impulsors del mític serial Nissaga de Poder que va ajudar a fer visible, encara que en la ficció televisiva, la vida al voltant del raïm del Penedès.

L'autor és prou conegut entre les institucions i el món del vi. Va formar part de l'equip d'onze persones que va fer els guions del serial i va ser l'encarregat de revisar tota la producció i evitar que els barcelonins acabessin dibuixant un idíl·lic i irreal Penedès amb pàmpols tot l'any. Per si no fos poc, els anys de treball a TV3 li van servir per acabar de concretar un dels projectes, llavors, més agosarats: escriure i dirigir el seu primer llargmetratge. Ho va fer el 1997. Es va titular Bomba de Relojería i va tenir la implicació de Lorenzo Quinn, Sílvia Tortosa, Eva Santolaria i Juncal Ribero. Des de fa uns anys, Grau ha aparcat els projectes audiovisuals per dedicar-se a l'Ajuntament del seu poble, del qual és el cap de premsa, i començar la producció del llibre. Aquesta setmana compagina la seva feina diària amb l'organització de les presentacions del llibre als dotze municipis on la Marta Alonso segueix la pista de la intriga. De moment, el primer tast de presentació de la novel·la es farà al Consell Comarcal de l'Alt Penedès. Serà dilluns a les set de la tarda. Per als despistats Grau explica que la seva novel·la no té res a veure amb l'argument de Nissaga de Poder. La seva és una història de poder, això sí, però amb vegueria inclosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.