Altres

El Leopoldo Pomés més inèdit, a la Biennal Miserachs

La Biennal, que celebrarà la seva XI edició de l’1 d’agost a l’11 d’octubre a Palafrugell, retrà homenatge al fotògraf i publicista amb cinc exposicions i un programa d’activitats paral·leles

Fotògraf, publicista, escriptor, dissenyador, restaurador i gastrònom, Leopoldo Pomés (Barcelona, 1931 Girona, 2019) va contribuir de manera considerable a la renovació de la mirada del país en uns anys d’obscurantisme gràcies al seu estil molt personal. Malgrat les diverses activitats que va desenvolupar la llarg de la seva trajectòria, no va deixar mai de fotografiar. De fet, Pomés es considerava per sobre de tot fotògraf. El mateix Pomés recordava sovint: “el més important a la vida, per mi, ha estat mirar”.

La XI Biennal de Fotografia Xavier Miserachs retrà homenatge a la seva obra un any després de la seva mort –el 27 d’agost del 2020, ara farà un any– amb l’exposició inèdita i creada específicament per a l’ocasió Després de tot. La mostra, comissariada per Karin Leiz i Juliet Pomés Leiz, amb el suport tècnic i d’arxiu d’Isabel Fàbregues, mostrarà prop d’un centenar de fotografies –còpies d’època– d’una de les figures de la generació de Xavier Miserachs més inclassificables, prolífiques i polifacètiques.

Després de tot proposa una lectura nova i diferent de les imatges de l’autor. Una combinació de còpies d’època conegudes i inèdites que mostren algunes de les característiques constants i recurrents, de vegades obsessives, en la seva producció i que no sempre s’han pogut apreciar en les diverses exposicions fetes al llarg de la seva vida.

La mostra, dividida en sis espais, proposa un recorregut que va des dels inicis, quan va fer la primera exposició a les Galeries Laietanes, a Barcelona, el 1955, amb un fort impacte al món artístic de la fotografia, a la seva fascinació per les imatges sense ombres i al seu gust per les formes i els espais, passant per l’atracció de les finestres, els forats negres, la veneració que sentia per les dones i els paisatges urbans.

De l’1 d’agost a l’11 d’octubre, la Biennal organitzarà cinc exposicions repartides per la ciutat de Palafrugell, així com un programa d’activitats paral·leles obertes a tothom. L’edició d’aquest any, l’onzena, comptarà amb exposicions al Museu del Suro de Palafrugell, a l’Espai cultural La Bòbila, al Teatre Municipal, a la Fundació Josep Pla, i s’hi sumarà per primera vegada la Biblioteca pública i organitzarà una mostra exterior en diferents façanes d’immobles del centre de la població.

L’objectiu de la Biennal és el de donar a conèixer el treball de grans figures de la fotografia nacional i internacional, així com donar suport a l’obra de joves fotògrafs. A més, en cada edició descobreix el treball d’un fotògraf anònim de la comarca, gairebé sempre amateur, que sovint sense saber-ho ha documentat la història recent del nostre país.

LA XIFRA

5
exposicions hi haurà repartides a diferents espais de la ciutat de Palafrugell, a més d’activitats paral·leles

LA DATA

1955
és l’any de la primera exposició de Leopoldo Pomés i va ser a les Galeries Laietanes, a Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.