Llibres

PILAR PARCERISAS

Crítica d'art, assagista i poeta

“Voldria morir sense res, tot net i endreçat”

Ara que fa 45 anys que va morir el pare, el llibre m’ha servit una mica per retre comptes amb el món de pagès d’on provenia
Un museu ha d’assumir la responsabilitat de consolidar valors locals i decidir qui val i qui no val en el moment que toca

Pilar Par­ce­ri­sas (Man­resa, 1957) és una de les crítiques i assa­gis­tes d’art més rigo­ro­ses i amb més con­ne­xi­ons inter­na­ci­o­nals, i una de les més prolífiques: encara no ha enlles­tit un pro­jecte, que ja en té un altre en pers­pec­tiva, o un parell, o tres més. El ritme frenètic és una de les con­seqüències de tre­ba­llar per lliure, però també ho és la seva pre­uada inde­pendència, que no can­vi­a­ria per res. Com tots els pen­cai­res, però, té una capa­ci­tat inso­lent per fer pro­visió de temps d’allà on no n’hi ha. Ara s’ha tret de la màniga un lli­bre de poe­mes, Falç i estre­lles, que li ha publi­cat la sal­tenca Edi­ci­ons del Reremús.

Aquesta faceta és bas­tant ines­pe­rada. D’on pro­ve­nen aquests poe­mes?
Devia començar a escriure’n a finals dels vui­tanta, quan va néixer la meva filla. Una part els vaig pre­sen­tar el 1991 als Pre­mis Octu­bre i, com que vaig ser fina­lista, els vaig guar­dar al calaix. De tant en tant, quan em venia bé, hi afe­gia més poe­mes. Els últims que he escrit, de tota manera, no hi són, però ja va bé, perquè convé que repo­sin. No vull fer com­petència als meus amics poe­tes, ni vull fer car­rera literària, però sí que m’interessa tocar la poe­sia. Allà on hi ha algun motiu que em parla, jo hi he de res­pon­dre. Pot ser una fulla o una pedra. Són moments d’una certa levi­tació.
De fet la poe­sia no està gens allu­nyada de la pràctica de l’art.
Jo havia pin­tat, dels 14 als 18 anys, i havia par­ti­ci­pat en algun con­curs de pin­tura ràpida i coses d’aques­tes, però vaig haver d’adme­tre que el meu camí era l’escrip­tura d’art. Tot i això, en vaig apren­dre les tècni­ques. Tenia l’estudi en un galli­ner del meu pare: les pone­do­res em ser­vien per posar-hi els pots de pin­tura. De petita vaig col·lec­ci­o­nar un àlbum de cro­mos d’història de l’art, que anava des de les coves d’Alta­mira fins a l’Andy War­hol, els asses­sors del qual eren José Cor­re­dor-Mateos i Vicente Agui­lera Cerni. Quan el vaig recu­pe­rar, vaig com­pro­var que era de l’any 1968 i em vaig que­dar de pedra: jo tenia onze anys! El pri­mer artista que vaig admi­rar va ser Van Gogh, és clar, les coses boges de Van Gogh. De fet, la boge­ria m’ha per­se­guit sem­pre: en els com­panys de feina que m’han tocat, els artis­tes que he cone­gut. El cas és que hi havia alguna cosa que em movia a pin­tar que al final ha aca­bat en l’escrip­tura sobre art, i aquest poe­mari surt de la mateixa inqui­e­tud, però en un altre for­mat. De fet, també pots fer poe­sia quan pre­pa­res una expo­sició: la pots fer par­lar poètica­ment. La poe­sia és a tot arreu, només cal reconèixer-la. A mi m’agrada que la poe­sia doni imat­ges, penso en imat­ges.
I en ‘pilons de parau­les’, com una de les sec­ci­ons del lli­bre, on juga amb dites popu­lars, fra­ses fetes, cançons.
Aquests jocs m’interes­sen molt. A vega­des hem jugat amb la meva mare, que aviat farà 94 anys, a tro­bar parau­les que comen­cin així o aixà. De petita, men­tre anava cap a l’escola, em dedi­cava a sepa­rar parau­les per síl·labes. Era una manera de com­pon­dre i des­com­pon­dre. Però sobre­tot retinc les que veig escri­tes. Tinc molta memòria visual. Puc veure deu rètols seguits de Se vende piso i recor­dar-me de tots i cada un dels números de con­tacte. Per això, davant una obra d’art, de seguida l’encaixo en algun lloc.
La poe­sia és un camí que pot tenir con­tinuïtat, en la seva obra?
És com un patri­moni imma­te­rial, un basa­ment, una pri­mera pedra sobre la qual puc cons­truir un futur. Jo sem­pre deia que el dia que no em dediqués a l’art pen­ti­na­ria bon­sais, però de fet pen­ti­naré poe­mes, o pilons de parau­les. És de les últi­mes coses que vol­dria per­dre. No té cap pre­tensió. Només intento que sigui una mirada al màxim de gene­rosa envers la vida, que al final és el que tenim. La mateixa lli­ber­tat que he tin­gut jo escri­vint-lo, que la tin­gui tot­hom per aga­far el lli­bre i gau­dir-ne o tirar-me’l pel cap. La lli­ber­tat és la màxima dig­ni­tat de què dis­po­sem.
Abans de ‘Falç i estre­lles’ havia publi­cat un altre lli­bre de cre­ació literària, ‘Equi­patge de mà’, de 1997.
Equi­patge de mà eren una mena de memòries o records en prosa, on par­lava de racons i per­so­nat­ges popu­lars de Man­resa. És com un ante­ce­dent de Falç i estre­lles, i va ser el comiat defi­ni­tiu de la meva ciu­tat, després de l’acció d’home­natge a Beuys Man­resa Haupt­bahn­hof, del 1997, que va ser com des­vet­llar la ciu­tat ador­mida amb un ritual xamànic. L’any que ve espero que podrem publi­car-ne el catàleg amb tot el mate­rial, coin­ci­dint amb el 500 ani­ver­sari de Sant Ignasi de Loiola i el cen­te­nari de Beuys.
Sen­tia la neces­si­tat de sor­tir de Man­resa?
Bar­ce­lona era una fita, perquè després del fran­quisme hi havia una gran espe­rança. Ara pot­ser em pene­deixo de no haver anat a París o a Nova York. Bar­ce­lona ha deri­vat cap a una ciu­tat buida de con­tin­guts. Quan s’hi ha creat un museu, ha estat per fer ciu­tat, no per afa­vo­rir l’art. Falta una bona política cul­tu­ral, que Max Cah­ner ja havia començat a ins­ti­tuir però que ha aca­bat des­feta. Avui pas­ses d’un sac de sub­ven­ci­ons al Macba; no hi ha estruc­tura entre­mig.
En quins altres pro­jec­tes està tre­ba­llant actu­al­ment?
No sé si és per l’edat, però tinc ganes de tan­car car­pe­tes. De tota la docu­men­tació d’art con­cep­tual que guardo, en faré donació a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya. Al setem­bre vin­dran a mirar-s’ho. Vull treure’m coses del damunt i dedi­car-me a aquesta part més cre­a­tiva, i també a Wal­ter Ben­ja­min. Aquest lli­bre m’ha anat molt bé perquè és com un punt d’inflexió cap a una altra cosa, una part més cre­a­tiva. M’agra­da­ria morir-me sense res: tot polit i endreçat, parets netes. He somiat sem­pre en un cub buit, i el tinc ple de papers. No faig sinó moure els morts que tinc al calaix. El con­fi­na­ment ha anat bé per això.
Aquesta qua­ran­tena ha aju­dat a repen­sar el paper dels museus?
Si no hi ha un rebrot molt gran, es tor­narà a la rutina, perquè les estruc­tu­res no han can­viat, i el sis­tema de con­sum mas­siu tam­poc. Men­tal­ment no ha can­viat res. Pot­ser es reforçaran suports vir­tu­als i digi­tals, però no subs­ti­tui­ran la part pre­sen­cial. Museus que tenen en plan­ti­lla cent tre­ba­lla­dors, com els fan fora?
Bé que ho fan!
Els públics no, els tre­ba­lla­dors públics són fun­ci­o­na­ris. Crec que hau­ria d’haver-hi un replan­te­ja­ment estruc­tu­ral dels museus. Els que han rebut més són els que es refi­a­ven de les entra­des: la Miró, la Pedrera. El que podria can­viar, tot i que no ho han acon­se­guit fins ara, és la pro­xi­mi­tat, abo­nar la pro­xi­mi­tat del públic. Quin és el pro­blema? Que el públic no s’hi reco­neix. Ja no dic que la gent no sàpiga qui és Tàpies, o qui ve després de Tàpies, sinó que no s’ha tre­ba­llat el conei­xe­ment del qui és qui, i qui val i qui no val, en la nos­tra cre­ació local.
Però qui deci­deix qui val i qui no?
És la feina de cada dia que han de fer els cen­tres d’art i els museus. Han de con­so­li­dar els valors, i això no ho fan. Es donen diners als artis­tes emer­gents, quan arri­ben a mitja tra­jectòria se’ls aban­dona, i quan són molt vells, amb molta sort i si han anat a l’estran­ger, tenen un reco­nei­xe­ment i se’ls fa una antològica. I punt, ja està. Aquest és el pano­rama del país. Jo crec que als anys 80 i 90 hi va haver artis­tes interes­sants, i estic inten­tant res­ca­tar-los en alguna expo­sició. Si no els veus, no pots saber si els valo­res o no. Sen­zi­lla­ment no s’ha fet la feina, i no només això, sinó que s’ha obviat de fer-la, i això és molt més fort. Per què? Per no afron­tar-se a la res­pon­sa­bi­li­tat de deci­dir qui val i qui no val. S’ha arri­bat fins als anys setanta i prou, i això ja ho vaig fer jo i m’han copiat durant vint anys al Macba. Dels 80 i 90 no s’ha fet cap escan­dall, i han pas­sat qua­ranta anys! Això és greu. El MNAC està recu­pe­rant l’art de la post­guerra amb ram­poi­nes. No són les peces bones d’aquells artis­tes, ho sento. Jo he estat en una comissió de patri­moni i se’ns ha fet com­prar una peça de Magda Bolu­mar exac­ta­ment igual que la del fons d’art de l’Avui dipo­si­tada al Museu d’Art de Girona. Si aquest és el cri­teri del MNAC, sen­zi­lla­ment fer ges­ti­cu­lar el museu, ja podem ple­gar.
I els cen­tres d’art?
Un museu neces­sita con­so­li­dar valors, valors locals, i en el moment que toca. Els cen­tres d’art de tant en tant n’encer­ten alguna, però veig el que fa la Panera o el Bòlit i al final tot queda una mica des­ma­ne­gat: pen­gen qua­tre fotos, qua­tre tex­tos i ja està, i això ja es feia fa qua­ranta anys. Jo vaig començar aquest rot­llo de la docu­men­tació i m’han copiat tan bé que ningú no ha fet res més. No vol­dria que sonés pre­sumptuós, però és que hi ha coses que cla­men al cel.
Fa la impressió que a vega­des es fa ser­vir l’obra d’art per il·lus­trar una idea, no pas per gene­rar-la.
És clar, perquè no hi ha cri­teri, i això s’ha de poder dir. L’obra d’art ha de val­dre per ella mateixa. Per il·lus­trar un con­cepte escrius un lli­bre. Jo ja accepto que les idees puguin ser una obra d’art, però no que es rebaixi la idea de l’art a una altra cosa que ja no és art. No podem tenir un dis­curs paral·lel per expli­car un objecte que s’ha d’expli­car per ell mateix. A mi m’agrada l’art perquè soc molt visual, i una expo­sició la copso al moment. L’art és d’efecte ràpid, àgil, pura intuïció. Ara, si em plan­ten al davant tot de docu­ments inin­tel·ligi­bles... Demano que s’eli­mi­nin els fulls de sala que no s’ente­nen! No més de vint rat­lles ben dites, sis­plau.
Tor­nem al lli­bre. En aquests poe­mes, hi ha molts de records de família.
Sí, pot­ser a Equi­patge de mà hi ha més coses de la meva mare, i aquí hi ha un record espe­cial del meu pare, perquè a més era una per­sona amb una força molt tel·lúrica, que crec que he here­tat. Pro­ve­nia d’una família de pagès, molt roja. La de la meva mare era més diplomàtica. Jo vinc de família de pas­tors, per part de mare, i de page­sos, per part de pare. Tinc els avis i oncles enter­rats a les Tor­res de Fals, un lloc preciós. Per Diven­dres Sant sem­pre hi anàvem. Ara que fa 45 anys que és mort, el lli­bre m’ha ser­vit una mica per retre comp­tes amb aquest món de pagès.
La falç del títol és també una remi­niscència fonètica del poble del pare?
Sí, hi ha un joc amb Fals, que és el raval d’un poble que no té ni ajun­ta­ment (per­tany a Fono­llosa), i la falç de segar. El pare havia estat for­ner a Raja­dell. Era tan ros i formós, que li deien “el for­ne­ret de ca la nina”. Però això de tre­ba­llar de nit no li agra­dava i, un cop casat, va entrar d’encar­re­gat a la fàbrica de la família Fer­rer i Sant Pere del barri dels Paños. Va ser lla­vors que li van haver de treure un ronyó, l’any 1964, però sabíem que no tenia remei, perquè l’altre també el tenia fomut. Vam aguan­tar tretze anys amb l’ai al cor, fins que va morir.
En quins altres poe­tes es reco­neix?
Són qua­tre, que a més eren grans amics. Un és Joan Brossa, amb qui he après la frase “obli­dar i cami­nar”. L’altre és Joan Perucho, amb qui m’unia una gran estima perquè era capaç de veure el que hi ha al dar­rere de les coses. Car­les Hac Mor també va creure en mi, i li hau­ria tocat d’escriure el pròleg d’aquest lli­bre que va ani­mar-me tan­tes vega­des a publi­car. Josep Palau i Fabre, en fi, és un refe­rent perquè veu la poe­sia com un tea­tre de la vida, de la mateixa manera que Picasso es ves­tia d’arlequí. En els meus poe­mes jo també intento ser-hi a dins, d’alguna manera, no sé ves­tida de què, pot­ser de pinya de Sant Joan, o de gra de sorra, o de sar­dina.

Una investigadora tenaç que va per lliure

Va publicar la seva primera crítica d’art el 1976, una setmana abans de fer els 19 anys, i la seva primera experiència en la curadoria d’exposicions es remunta a la creació de l’aula 50 Bis de la UAB, quan encara estudiava i poc abans de fundar el diari Regió 7. Des de llavors, ha plogut molt i s’ha guanyat fama d’investigadora rigorosa i de caràcter dur, tot i que el seu veritable rostre aflora molt millor en els poemes que ara publica. Entre les exposicions i assajos més importants que li devem, destaquen els treballs dedicats a l’art conceptual, a Joseph Beuys, al fotògraf eslovè cec Evgen Bavcar, a Jaume Xifra, Man Ray, Dalí o als vincles entre romànic i avantguarda d’Agnus Dei. Ha estat presidenta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art i l’únic membre del Conca que es va negar a dimitir durant la crisi tumultuosa del 2011 i que avança que algun dia explicarà amb detall, potser en les seves memòries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia