cultura

Veïns de Vilardida alerten que el jaciment que ha fet variar el traçat de la C-51 és «de sospitós interès»

Diuen que el pla alternatiu també amaga restes i té un fort impacte mediambiental

Els fets es remunten a l'agost del 2004, quan el propietari d'una de les finques afectades per la variant de la carretera C-51 al seu pas per Vilardida, va presentar al·legacions a l'alternativa 1 perquè en aquests terrenys s'hi havia localitzat un jaciment arqueològic. GISA –Gestió d'Infraestructures SA–, una empresa pública tutelada per la Generalitat, va encarregar a l'empresa Codex les prospeccions de la zona i l'estudi arqueològic per determinar la magnitud de la troballa.

«Tal com vam descobrir i denunciar, la gerent de Codex és l'esposa del propietari dels terrenys afectats per l'alternativa 1 del projecte», recorden els veïns, segons els quals el cap de la secció d'informació i estudis de Patrimoni Cultural «va informar desfavorablement sobre l'alternativa 1, és a dir, la que perjudicava el marit de la gerent de Codex, i favorablement sobre l'alternativa 2, on també hi ha jaciments arqueològics». La segona opció del projecte està catalogada i protegida per diversos marcs normatius i, com apunten els veïns, «forma part de la proposta catalana de la Xarxa Ecològica Europea Natura 2000 i, alhora, s'inclou com a espai d'interès natural anomenat riu Gaià-Albereda de Santes Creus i és zona d'especial protecció per les aus».

Els veïns de Vilardida i també l'Ajuntament de Vila-rodona van denunciar els fets segons l'article 343 de la llei d'enjudiciament civil i per la Llei 30/92 del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Aquesta circumstància va obligar l'administració «a invalidar l'informe realitzat per l'empresa Codex i a repetir l'estudi arqueològic, aquesta vegada fet per una altra empresa», expliquen. Però el cap de la secció d'informació i estudis de Patrimoni Cultural va tornar a informar desfavorablement de l'opció número1. L'Ajuntament de Vila-rodona, a més, va elaborar un pla de mesures correctores de l'alternativa 1, la de traçat més curt i econòmic, que no ha estat considerada.

Els veïns de la zona, que han rubricat el document adreçat als consellers de la Generalitat, asseguren que des de l'administració se'ls ha explicat que «el fet de triar una alternativa o l'altra no era un problema econòmic» i consideren que aquesta acció «és un cas de malbaratament de diners públics».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.