La Unesco avaluarà l'any 2014 l'estat de conservació del patrimoni de Tàrraco
Per celebrar els deu anys de la declaració de patrimoni mundial munten un viatge a altres ciutats històriques
Serà en el marc de la Convenció Mundial de la Unesco que es farà una revisió de l'estat de conservació de les ciutats patrimoni mundial de l'Estat espanyol, inclosos els tretze monuments de Tàrraco. És una mena d'examen de la Unesco, per comprovar l'estat de conservació dels monuments. Abans, al 2012, l'Ajuntament de Tarragona haurà d'omplir un qüestionari del Ministeri de Cultura sobre el manteniment del patrimoni de la ciutat. Aquest document l'haurà d'omplir conjuntament amb els altres agents implicats: la Generalitat de Catalunya i Abertis, propietària del Mèdol.
Ni una cosa ni l'altra no fan por a l'Ajuntament de Tarragona ja que, segons va explicar ahir la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, com que en aquests deu anys la ciutat no ha tingut cap denúncia relacionada amb el patrimoni, «potser omplint el qüestionari ja n'hi haurà prou i no caldrà passar l'examen» de l'any 2014.
D'altra banda, Rosell va anunciar ahir el primer acte que s'ha programat enguany per celebrar els deu anys de la declaració de la Unesco: un viatge a Madrid i les ciutats patrimoni mundial del seu entorn: Salamanca, Toledo, Àvila, Conca, Segòvia i Alcalà d'Henares. Segons va explicar ahir el regidor de Relacions Ciutadanes, Manuel Lopez Pasca, el viatge tindrà lloc entre el 27 de setembre i el 4 d'octubre i costarà uns 680 euros (les reserves es poden fer a Viatges Barceló).
Els actes del desè aniversari de la declaració es concentraran del mes d'octubre al desembre. La regidora de Patrimoni va destacar que també estan buscant finançament per a l'organització de «dos grans concerts», que tindrien lloc a finals d'any a la plaça de la Font i al Palau de Congressos. De moment, però, no se'n revela el nom per una raó clara: «no es faran si no aconseguim finançament privat», segons Rossell. També s'anuncia una trobada internacional de gestors de ciutats patrimoni mundial (la primera setmana de desembre); visites guiades als monuments i els museus de Tarragona; l'edició d'un llibre de fotografies de la ciutat, a càrrec de fotògrafs catalans i internacionals, i la inauguració d'una exposició al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, entre altres activitats.
En aquests deu anys ha millorat l'estat dels monuments de la ciutat? Per Rosa Rosell el balanç «és positiu»: «Evidentment no s'ha fet tot el que seria desitjable, però en tres anys hem fet molta més feina que en els set anys anteriors.» Com a exemples, segons la regidora, s'hi troba la restauració del Pont del Diable, la finalització del pla director de les muralles i l'inici de la restauració del tram de l'Hort de l'Arquebisbe, la supressió de les barreres arquitectòniques a la capçalera del circ, l'excavació arqueològica al Camí de la Fonteta o les obres a l'amfiteatre. «Hem estat fent molta feina», va dir Rosa Rossell.